Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
22.04.2021 12:25

V Kaštieli Radoľa môžete obdivovať krásu výšiviek


Pozvánka.


Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo v priestoroch renesančného kaštieľa v Radoli výstavu pod názvom Ihlou maľované. Výstava potrvá od 27. 4. do 5. 9. 2021.


Ako už názov napovedá, pôjde o prezentáciu výšiviek zo zbierkového fondu Kysuckého múzea. Výšivka je ručne zdobenie textilu (kože) pomocou ihly. Na výstave môžete vidieť viaceré techniky akými sú: výšivky podľa počítanej nite, ale aj predkreslené výšivky.

Výšivkou sa zdobil základný odev (rukávce, šatky, čepce, nohavice, kožuchy) a bytový textil (uteráky, nástenky, vankúše, hrebenáre, prestierania, plachty). Najrozšírenejšími motívmi výšivky na základnom odeve boli rastlinné motívy ako tulipány, klinčeky, nevädza, granátové jablká, úponky listov, ihličia a lesné plody.

Na výstave Ihlou maľované je ponúkaný prierez výšiviek naprieč rôznymi kysuckými oblasťami. Zastúpené budú napríklad aj farebne vyšívané zápony z Bystrickej doliny. „Bystrická dolina je na rozhraní regiónu Oravy a Terchovej, čo ovplyvnilo aj ornamentálny motív a kompozície. Ich farebné rozhranie sa pohybovalo v zelených, modrých, žltých a predovšetkým v ružových farbách,“ vysvetľuje Helena Kotvasová, riaditeľka Kysuckého múzea a kurátorka zbierkového fondu Odevy.

Zaujímavosťou výstavy bude určite aj bytový textil, pri ktorom je často využívaný geometrický a zoomorfný motív vtákov, holubov, kohútov.

Výstava bude obohatená o banery, na ktorých si prečítate nielen o histórii, ale aj druhoch výšiviek. Dozviete sa aj o spôsobe ich čistenia, či o ošetrení. Zaujímavé sú aj informácie o technike, kompozícii a farebnosti. Okrem toho na výstave môžete vidieť vzorkovníky výšiviek, ktoré sú tiež súčasťou zbierkového fondu múzea.

 

Autor: (Alexandra JANIGOVÁ, Kysucké múzeum v Čadci)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2020
Výstava hlinených plastík a reliéfov z tvorby Lindy Orieščikovej
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo v priestoroch renesančného kaštieľa v Radoli výstavu pod názvom Exodus. Výstava potrvá do 27. 9. 2020.
viac
06.06.2020
Kysucké múzeum vystavuje najcennejšie numizmatické exponáty zo svojich zbierok
Kysucké múzeum v Čadci pripravilo novú numizmatickú výstavu s názvom Numizmatika v našich zbierkach. Výstava je inštalovaná v priestoroch kaštieľa v Radoli od 7. 6. do 31. 11. 2020 a ponúka prehliadku najcennejších numizmatických exponátov zo zbierkových fondov Kysuckého múzea v Čadci.
viac
05.05.2021
Výstava Z kováčskej dielne prezentuje zručnosť kysuckých kováčov
Zručnosť študentov Strednej odbornej školy (SOŠ) strojníckej v Kysuckom Novom Meste prezentuje výstava pod názvom Z kováčskej dielne, ktorú Kysucké múzeum sprístupnilo v priestoroch renesančného kaštieľa v Radoli.
viac
03.06.2021
V nedeľu bude skanzen patriť najmä deťom
Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo pre návštevníkov Múzea kysuckej dediny rozprávkové podujatie pod názvom Skanzen patrí deťom, ktoré sa uskutoční v nedeľu 6. júna 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %