Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.07.2016 04:55

V Kežmarku odštartoval festival EĽRO


Ilustračná snímka: (elro.kezmarok.sk).


Pod Tatrami sa dnes začal 26. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO). V tomto roku je venovaný cechu hrnčiarov, ktorý oslavuje 460. výročie, a kežmarským kníhtlačiarom z 19. storočia.


Podľa riaditeľa festivalu a zároveň primátora mesta Kežmarok Jána Ferenčáka sa na najväčšom remeselnom festivale na Slovensku, ale aj v Európe počas víkendu (8. - 10. 7.) predstaví do 200 remeselníkov.       

Podľa Ferenčáka sa každý rok snažia na EĽRO priniesť niečo nové. „Minulý rok sme otvorenie festivalu uskutočnili mierovou cestou, tento rok sme šli tvrdšou cestou a dobýjali sme hrad. V minulosti to fungovalo buď mierovou, alebo vojnovou cestou, tento rok sme sa vrátili k tradícii vojnového dobýjania,“ povedal riaditeľ festivalu. Podľa neho je dôležité, aby sa v súčasnosti zachovali remeslá. „Musíme vedieť, ako kedysi žili naši predkovia. Remeslá v minulosti poskytovali pracovné miesta a ľudia si museli všetko spracovať,“ vysvetlil Ferenčák s tým, že sa každý rok stretávajú s veľkým problémom. Podľa jeho slov niektoré remeslá vymierajú. Ako príklad uviedol povrazníkov či garbiarov.       

EĽRO je podľa Ferenčáka o európskej kultúre, snaží sa ľudí spájať. Tento rok je venovaný najmä hrnčiarstvu a kníhtlačiarstvu. „Ide o okrúhlejšie výročie hrnčiarstva a zároveň chceme tento cech vyzdvihnúť. Chceme, aby si ľudia a deti skúsili vyrobiť napríklad hrnčeky alebo taniere,“ dodal Ferenčák.        

Organizátori pripravili počas tohto ročníka aj niekoľko noviniek. Na návštevníkov podujatia čaká vláčik Maguráčik, ktorý bude premávať počas celého festivalu, či konský taxík. Na festival sa budú môcť ľudia dopraviť v sobotu aj historickým parným vlakom. Ten bude premávať medzi mestami Svit, Poprad a Kežmarok. „Chceme vyjsť v ústrety aj rodinám s deťmi. Pripravili sme materské centrum, kde si budú môcť mamičky s deťmi oddýchnuť, pohrať sa a vykonať základné potreby v starostlivosti o dieťa,“ povedal Ferenčák. Novinkou je aj historický tábor so zariadením v blízkosti Kežmarského hradu.       

Počas dnešného večerného programu sa divákom v drevenom artikulárnom kostole predstaví speváčka Kristína so Štátnym komorným orchestrom zo Žiliny. Na pódiu na námestí vystúpi Pavol Hammel a návštevníkom je určený i galakoncert Kandráčovcov. Sobotňajším programom bude návštevníkov sprevádzať moderátor a zabávač s podtatranskými koreňmi Marcel Forgáč. Na javisku pri radnici vo večernom programe vystúpia speváci Emma Drobná a Štepán Urbán, odznejú aj najznámejšie hity skupiny Tublatanka. Nedeľa bude patriť folklórnym súborom, rozprávkam či rytierskemu súboju v scénickom prevedení.

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Na Medzinárodnom folklórnom festivale Myjava 2016 sa predstaví 1500 účinkujúcich
Účinkujúci zo štyroch kontinentov budú zabávať divákov na 57. ročníku Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2016 (17. – 19. 6.). Okrem slovenských folklórnych súborov a skupín sa na kopaniciach predstavia tanečníci a hudobníci z Českej republiky, Chorvátska, Indie, Egypta, Namíbie a Peru.
viac
27.06.2016
Pozvánka na Radoľský jarmok
Obec Radoľa a Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, Vás pozývajú v utorok 5. júla 2016 na Radoľský jarmok.
viac
18.08.2016
Koniec leta oslávia Bartolomejským jarmokom
Aj tento rok sa bude od 19. - 20. augusta konať v Ilave tradičný Bartolomejský jarmok. Výrobky ľudových remeselníkov, stánky s občerstvením, stretnutia s priateľmi, kultúrny program, kolotoče a mnoho iného neodmysliteľne patrí k pravému jarmoku.
viac
25.08.2016
Na 45. ročníku Bardejovského jarmoku predstavia krajčírsky cech
Otvorením okresnej výstavy ovocia a zeleniny záhradkárov sa vo štvrtok 25. augusta predpoludním začne 45. ročník novodobého Bardejovského jarmoku na Radničnom námestí v Bardejove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %