Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
14.11.2020 10:15

V Kežmarku uviedli do užívania päť cyklostaníc


Ilustračná snímka (MsÚ Kežmarok)


V rámci modernizácie cyklistickej infraštruktúry v Kežmarku odovzdali v piatok do užívania päť cyklostaníc. TASR o tom informoval Ondrej Miškovič z oddelenia komunikácie a propagácie mesta.


Ako ďalej ozrejmil, primátor mesta Ján Ferenčák vo februári podpísal na Ministerstve dopravy a výstavby SR dotačnú zmluvu vo výške 72.447,38 eura na financovanie projektu Doplnenie cyklistickej infraštruktúry v Kežmarku. Mesto zabezpečilo spolufinancovanie pri realizácii projektu vo výške piatich percent.       

Na cyklotrase pribudli cyklostanice a 15 nových stojanov. „Cyklostanice sú nabíjané svetelnou energiou vo dne a v noci osvetlené. Obsahujú USB nabíjanie, bezdrôtové nabíjanie a snímače teploty, vlhkosti, počítadlá nabíjania zariadenia či pristavených bicyklov. V okolí každej cyklostanice je dostupný wifi signál,“ uviedol Miškovič s tým, že v cyklostaniciach umiestnili aj set náradia na opravu bicykla. Okrem toho je celý objekt chránený kamerovým systémom a zabezpečený varovným signálom pri nadmernom otrase.       

Miškovič priblížil, že prvá lokalita cyklolavičiek sa nachádza v blízkosti najväčšieho sídliska mesta na Weilburskej ulici. Druhé miesto realizácie sa nachádza na sídlisku Sever. V prvých dvoch lokalitách boli tiež vysadené tri stromy javora poľného. Tretie miesto, ktoré sa dočkalo cyklostanice a cyklostojanov, je Zlatná pri pumptracku, kde pribudlo šesť kusov ovocných drevín. „Štvrtou lokalitou umiestnenia sa stala Záhradná ulica, tu cyklisti budú už na jar obdivovať tri kusy lipy malolistej. Posledným miestom realizácie je cyklochodník smerujúci do obce Vrbov s tromi stromami borovice lesnej a javora poľného,“ doplnil.

Vzniknutú infraštruktúru budú môcť využívať všetci obyvatelia mesta, ale i obyvatelia okolitých obcí, s ktorými je Kežmarok prostredníctvom cyklotrás prepojený. „Všetky cyklolavičky sú prístupné pre širokú verejnosť. Pri tomto projekte sa nezabúdalo ani na telesne postihnutých, preto všetky tieto miesta sú bezbariérové. Sme prví a týmto sa stávame príkladom pre ostatné samosprávy,“ dodal primátor.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2016
V sobotu otvoria v Kežmarku cyklistické chodníky
Primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák v sobotu (23. 4.) oficiálne otvorí cyklistické chodníky, ktoré boli dokončené vlani.
viac
06.10.2016
Spory o pozemky s obcou Ľubica stále nie sú vyriešené
Dlhoročný spor medzi Kežmarkom a susednou obcou Ľubica o katastrálne rozdelenie sídliska Juh mala pomôcť vyriešiť vytvorená komisia a pracovná skupina, ktorá sa skladá z deviatich členov z Kežmarku a 11 Ľubičanov.
viac
08.08.2017
Kežmarok chce do dvoch rokov vybudovať nové hokejbalové ihrisko
Zvýšený záujem o hokejbal z radov detí aj dospelých motivoval mesto Kežmarok k zámeru postaviť nové ihrisko. Po výstavbe letného kúpaliska a plánovanej obnove torza zimného štadióna, pôjde o tretiu väčšiu investíciu do kežmarského športu.
viac
08.08.2019
Mesto Šaľa dalo do užívania tri nové ihriská
Šalianska radnica odovzdala do užívania tri nové ihriská v mestskej časti Veča. Športoviská vznikli na nevyužitých asfaltových plochách, ktoré mesto zmenilo na oddychové priestory pre deti aj dospelých.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %