Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.10.2016 12:20

V Kocuranoch vyrástla skládka stavebného odpadu, rieši ju polícia


V strede Kocurian v okrese Prievidza vyrástla za niekoľko mesiacov skládka stavebného odpadu s odhadovaným objemom niekoľko sto metrov kubických. Snímka zdroj: (tasr).


Na súkromnom pozemku v intraviláne obce s viacerými vlastníkmi sa okrem stavebnej sute nachádzajú aj plastové rámy od okien či farby. Skládkou sa už zaoberá aj polícia.


Na skládku upozornil médiá ako i Okresný úrad v Prievidzi Peter Vrbata, ktorý vlastní v Kocuranoch chatu a jeho syn v blízkosti pozemku stavia dom. Podľa jeho slov odpad na pozemok vyvážajú asi polroka. "Nepatrí to sem. On si sem naváža bordel, všetko zo stavieb, zvyšky farieb, umelé hmoty, izolácie, rámy okien, všetko sem napratal. Teraz bývajú dažde, môže sa nám to vyliať na dom," povedal. Pod pozemkom, ako upozornil Vrbata, sa navyše nachádza potok, do ktorého sa tekutý odpad môže vyliať, stavebnou suťou je zahádzaný aj prameň, ktorý tam kedysi vyvieral. Odpad podľa slov jedného muža, ktorý ho tam prišiel vyviezť, vyhadzujú na súkromný pozemok na základe dohody s jedným z majiteľov parcely.      

O skládke stavebného odpadu na pozemku vie aj starosta Kocurian Vojtech Čičmanec. "Áno, mám vedomosť o tom, že v Kocuranoch existuje priestor, kde nevieme, čo sa v podstate deje. Okrem toho, že vidíme, že tam chodia autá a sypú tam nejaké zeminy a stavebný odpad," uviedol.       

V súčinnosti s odborom starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu (OÚ) v Prievidzi, ktorý skládku rieši v zmysle zákona o odpadoch, požiadal starosta podľa svojich slov príslušný stavebný úrad o vykonanie štátneho stavebného dohľadu, aby obec zistila, čo sa na pozemku vlastne deje. "A čo je najdôležitejšie, musíme tam identifikovať vlastníkov, pretože pozemok nie je jednoznačne u jedného vlastníka, je ich tam viac," ozrejmil.       

Odbor starostlivosti o životné prostredie prievidzského okresného úradu na základe obhliadky miesta vydal v zmysle zákona o odpadoch odborné vyjadrenie, v ktorom konštatoval, že rozsah nezákonného umiestnenia odpadu nasvedčuje tomu, že bol spáchaný trestný čin a vec postúpil polícii, ozrejmila Katarína Šebőková zo sekretariátu prednostky OÚ v Prievidzi.      

Polícia vo veci koná, pričom začala trestné stíhanie vo veci prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi, informovala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová. "Vyšetrovanie zatiaľ nie je ukončené. Čakáme na výsledky znaleckého posudku z odboru životného prostredia. Páchateľovi, v prípade jeho zistenia a preukázania viny, hrozí trest odňatia slobody až na dva roky," doplnila.       

Čičmanec tvrdí, že zastaviť vyvážanie odpadu na pozemok zatiaľ nemôže. "Pokým nebudem mať výsledok nášho šetrenia a takisto šetrenia okresného úradu, tam nemôžem spraviť nič," dodal.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2017
Do rieky Orava uniká jedovatý arzén
Do medzinárodne chránenej rieky Orava už dlhé roky uniká jedovatý arzén, problémom je stará nezaizolovaná skládka priemyselného odpadu v Širokej. Aktivisti zo Slovenského ochranárskeho snemu (SOS) sa preto obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa so žiadosťou o riešenie problému.
viac
18.03.2017
Európa nechce skládky odpadu (ani na Slovensku)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov odporučili 14. marca členským štátom EU zmeny v legislatíve, podľa ktorých by mali do roku 2030 zvýšiť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasného priemeru 44 na 70 percent.
viac
22.05.2020
Odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji znečistil podzemné vody
Odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji v okrese Senec v katastrálnom území časti Farná znečistil podzemné vody. Vo štvrtok o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec s ministrom životného prostredia Jánom Budajom.
viac
23.09.2020
Objemný odpad bude mesto zbierať po novom
Objemný odpad z domácností budú v Partizánskom zbierať v novej forme. V každej lokalite mesta bude zber trvať jeden deň a bude pod kontrolou zamestnancov technických služieb a príslušníkov mestskej polície.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %