Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.03.2020 02:00

V komunitnom centre zahájili kurz šitia pre nezamestnaných


Snímka zdroj: (tasr).


V komunitnom centre v obci Lenartov v Bardejovskom okrese otvorili v pondelok kurz šitia pre nezamestnaných. Podľa starostky Jany Bľandovej ide v poradí o piaty kurz, ktorý organizujú.


„Vysoká nezamestnanosť žien z rómskej osady núti obec, terénnych a sociálnych pracovníkov ponúknuť im možnosť vzdelávať sa. Tento kurz má výhodu, že je organizovaný v priestoroch komunitného centra, ktoré bolo minulý mesiac otvorené. Verím, že naše ženy využijú túto možnosť, nebudú musieť cestovať, nadobudnú zručnosti a uplatnia sa v zamestnaní,” uviedla Bľandová.

Do kurzu je zapojených 14 žien a jeden muž. Podľa Bľandovej je o vzdelávanie veľký záujem, plánujú preto o mesiac otvoriť ďalší kurz. Organizujú ich v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Bardejove a súkromnými firmami.

„Medzi prvými kurzmi, ktoré obec organizovala, bol kurz pomocné poľnohospodárske práce, pomocné práce v stavebníctve, opatrovateľský kurz a teraz je to kurz šičky. Zamestnanosť týchto občanov je malá, pretože možnosť práce v Bardejove a v blízkom okolí je nízka, ale darí sa im zamestnať v Česku. Samozrejme, musí byť ochota z druhej strany, pretože keby nebol záujem, tak ich neorganizujeme. Zvyšuje sa tým aj práca terénnych a sociálnych pracovníkov a pracovníkov komunitného centra,” vysvetlila starostka.

„Všetky náklady spojené s realizáciou rekvalifikačného kurzu hradí ÚPSVaR v Bardejove. Bude prebiehať dennou formou a je rozvrhnutý na 168 vyučovacích hodín. Keďže je akreditovaný Ministerstvom školstva Slovenskej republiky (MŠ SR), tak účastníci dostanú aj osvedčenia o jeho ukončení,” doplnil Jozef Ihnacík zo spoločnosti Nova training, ktorá kurz organizuje a verí, že jeho absolventi sa uplatnia na trhu práce v regióne.

„Prihlásila som sa preto, lebo som ešte nikdy nechodila na kurz. Dali sme sa na to, aby sme niečo vedeli. Šila som iba ručne, na stroji ešte nie. Keď sa niečo naučíme, tak pôjdeme do roboty, budeme šiť aj doma pre deti a rodinu,” povedala jedna z účastníčok kurzu Milena Bilá.

„Pracujem so šijacím strojom prvý raz, chcem sa naučiť šiť, aby som mohla ísť do práce. Snažím sa nájsť si prácu, nikto nás však nechce vziať. Budem šiť aj doma pre deti,” doplnila Lenartovčanka Nadežda Bilá.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2018
Budova zdravotného strediska v R. Bani môže slúžiť i ako komunitné centrum
Budova zdravotného strediska v Rimavskej Bani v okrese Rimavská Sobota môže v budúcnosti po plánovanej rekonštrukcii slúžiť aj ako komunitné centrum. Podľa slov starostky obce Eleny Polóniovej celkový rozpočet na obnovu a prestavbu tohto objektu je navrhnutý vo výške 270.000 eur.
viac
27.07.2020
Letná škola Teach for Slovakia je súčasťou prípravy nových účastníkov programu
Letná škola Teach for Slovakia, ktorá trvá do 31. júla, je súčasťou šesťtýždňovej prípravy nových účastníkov programu s rovnakým názvom. Podujatia sa tento rok zúčastňuje viac ako sto detí, ktoré sú rozdelené do šiestich tried.
viac
03.12.2020
Vzdelávací program pre odborných a pedagogických zamestnancov škôl
Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie v rámci Národného projektu Štandardy otvára vo februári 2021 tretie kolo vzdelávacieho programu „Inovatívne prvky v kariérovej výchove a kariérovom poradenstve pre školy”.
viac
19.03.2022
Staré Mesto spúšťa komunitné centrum pre deti z Ukrajiny a ich príbuzných
Staré Mesto zriadi dve azylové komunitné centrá pre deti z Ukrajiny a ich príbuzných. Centrá otvorí mestská časť v pondelok 21. marca v Pistoriho paláci a v Zichyho paláci. Staromestská knižnica zas v priestoroch na Blumentálskej od stredy 23. marca otvára bezplatný kurz slovenského jazyka pre Ukraj
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %