Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.02.2016 10:00

V Košiciach si merajú sily nadšenci robotiky. Počtom dominujú Slováci


Súťaž preverí najmä technické zručnosti, vedomosti a kreativitu. (Foto: Facebook - First Lego League na Slovensku)


Technické vedomosti, zručnosti i kreativitu si dnes v Košiciach meria v medzinárodnej súťaži v robotike 21 mládežníckych tímov z piatich krajín. Ide o stredoeurópske semifinále celosvetového turnaja First Lego League.


V konkurencii Česka, Maďarska, Poľska a Rumunska má najväčšie zastúpenie Slovensko - až 12 družstiev. "Na Slovensku máme najväčší počet regionálnych kôl, čiže na počet obyvateľov sme na tom zo strednej Európy najlepšie," priblížil jeden z organizátorov súťaže Jozef Svetlík zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach (TUKE). Súťažiaci od desať do 16 rokov prechádzajú rôznymi úlohami, trénujú technické zručnosti v konštrukcii a programovaní robotov, ale aj rozvíjajú prezentačné zručnosti, učia sa komunikácii a tímovej spolupráci.

Z lego dielov a rôznych súčiastok musia pritom postaviť robota, ktorý na hracom stole plní rôzne určené úlohy. Súčasťou súťaže je aj prezentácia výskumného projektu, tento rok je to odpadové hospodárstvo. Hodnotenie prebieha v štyroch kategóriách, celkový víťaz vzíde na základe súčtu bodov. "Štyria najlepší postúpia do celoeurópskeho kola," doplnil Svetlík. Súťaž spoluorganizuje klaster Košice IT Valley, ktorý si za cieľ kladie aktívnu podporu vzdelávania a nadania mladých ľudí v informačných technológiách. Snahou je pritom motivovať mládež a ukazovať, aké vedomosti budú potrebné pre budúcnosť.

"Mechatronika, senzorika a robotika sú tak tesne prepojené s oblasťou Internet of Things a všetky decká, ktoré sa tejto oblasti venujú, budú mať zaručené pracovné príležitosti, či už v oblasti IT, alebo v ďalších sektoroch života," uviedol predseda Správnej rady Košice IT Valley Ivan Hruška. Jeho želaním je, aby sa podarilo v Košiciach zrealizovať v budúcnosti celoeurópske kolo tejto súťaže. Jeden zo zúčastnených štvorčlenných tímov prišiel zo základnej školy na Hradnej ulici v Liptovskom Hrádku. "Naši žiaci sa už dlhšie venujú robotike a trávia takto popoludnia v škole. Prvotný záujem je, máme tri krúžky - zhruba 36 detí robí s legom, ale postupne sa vykryštalizuje štyri - päť detí, ktoré sú schopné aj medzinárodných súťaží," uviedol pre TASR riaditeľ školy Marián Žiška.

Autor: (red, tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
13.04.2024
MK SR označilo úspech festivalu Východná za jednu z priorít vedenia
Úspech medzinárodného folklórneho festivalu Východná je jednou z priorít Ministerstva kultúry (MK) SR. Prípravám treba venovať adekvátnu pozornosť a prinavrátiť mu jeho status.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %