Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
04.06.2021 10:35

V košickej MHD pribudne 15 nových autobusov


Ilustračná snímka: (sk.wikipedia.org).


Po košických cestách by malo ešte tento rok jazdiť 15 nových autobusov MHD. Stáť by mali necelých 3,15 milióna eur. Potvrdil to primátor mesta Jaroslav Polaček.


„Po dlhých mesiacoch sa nám podarilo vyrokovať nové podmienky opcie, ktorú malo mesto Košice v minulosti na nákup nových autobusov uzavretú. Dodávateľ nám dal zľavu, ktorú sme požadovali,“ povedal. Podľa jeho slov na dodávke týchto autobusov mesto ušetrí takmer pol milióna eur. Tieto peniaze majú byť použité na ďalšie projekty v rámci dopravnej infraštruktúry.

Nákup autobusov odobrilo aj Ministerstvo financií (MF) SR.  „Úver, ktorý na ne Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) vezme, podlieha súhlasu MF SR. Tento súhlas sme prednedávnom získali. Splátky nastavíme vo výške odpisov týchto autobusov v rámci ich životnosti,“ dodal. Podľa magistrátu by ich minimálna životnosť mala byť desať rokov. Záruka predstavuje 36 mesiacov, respektíve 200 000 najazdených kilometrov.

V súčasnosti jazdí v Košiciach ešte 22 z pôvodne 35 autobusov Solaris, ktoré boli zakúpené v rokoch 2000 až 2004. Termín dodania nových mestských celonízkopodlažných dvojnápravových autobusov Solaris Urbino 12 je v zmysle zmluvy najneskôr do 15. novembra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.12.2020
V košickej MHD pribudli bezkontaktné dezinfekčné dávkovače
Bezkontaktné dezinfekčné prístroje pribudli v uplynulých dňoch vo všetkých autobusoch a električkách, ktoré sú v rámci košickej mestskej hromadnej dopravy (MHD) v prevádzke. Uviedol to hovorca magistrátu Vladimír Fabian.
viac
06.05.2021
Košice dostanú nové električky za vyše 25 miliónov eur
Dobrá správa pre metropolu východu. K vyššiemu komfortu a atraktívnosti cestovania hromadnou dopravou v Košiciach prispejú nové električky. Vyzvanie vo výške viac ako 25 miliónov eur na nákup nových koľajových vozidiel odsúhlasila ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová.
viac
24.06.2021
DPB chystá nákupy nových autobusov, električiek i hybridných trolejbusov
Dopravný podnik Bratislava (DPB) plánuje nakúpiť celkovo 150 nových autobusov, 40 električiek a 50 hybridných trolejbusov s pomocným batériovým pohonom. Niektoré vozidlá už má vo svojom vozidlovom parku, ďalšie sú objednané alebo na ich dodanie je vyhlásená súťaž.
viac
30.08.2021
Prešovská MHD bude od septembra premávať aj do Dulovej Vsi
Dopravný podnik mesta Prešov od 2.9.2021 predĺži trasu linky číslo 44, ktorá bude zachádzať aj do obce Dulova Ves. Obyvatelia tejto obce tak získajú priame spojenie s mestom prostredníctvom MHD.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %