Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
31.12.2019 01:25

V Košickom kraji vzniká Krajská hokejová akadémia


„Sme veľmi radi, že sme v projekte starostlivosti o hokejovú mládež získali takého kvalitného partnera, akým je Košický samosprávny kraj. Cieľom SZĽH je vytvárať také prostredie, ktoré mládeži ponúkne široké možnosti v oblasti kvalitného vzdelávania v kombinácii s výbornými podmienkami pre športový, ale aj osobnostný rast hráčov.zaradí medzi cieľové destinácie skautov NHL a potvrdí tak nárast dôvery a kvality,“ uviedol prezident SZĽH Miroslav Šatan.


Škola má pripraviť mladé športové talenty do reprezentačného výberu a poskytnúť im kvalitné vzdelanie. Súčasťou projektu je aj výstavba hokejovej haly s kompletným zázemím pre výcvik ľadového hokeja.


Košický samosprávny kraj v spolupráci so Slovenským zväzom ľadového hokeja (SZĽH) a hokejovým klubom HC Košice otvára novú kapitolu v starostlivosti o hokejovú mládež na východe Slovenska. Vo štvrtok 19. decembra všetky tri strany podpísali Dohodu o vzájomnej spolupráci, ktorej cieľom je teoretická a športová príprava žiakov – hokejistov na Strednej športovej škole v Košiciach, ktorej zriaďovateľom je župa. V rámci spolupráce má vzniknúť nová hokejová hala, ktorá má poskytnúť kompletné zázemie pre výcvik ľadového hokeja. Kraj už na jej výstavbu vyčlenil 2 700 000 eur, s jej výstavbou by sa malo začať v priebehu budúceho roka, pričom postavená by mala byť do dvoch rokov.

„Košický samosprávny kraj ako zriaďovateľ stredných škôl má nielen povinnosť, ale aj ambíciu ponúkať také odbory, ktoré majú potenciál zvýšiť uplatnenie žiakov na trhu práce. Chceme vychovať takú generáciu hokejistov, ktorá bude držať krok s ich rovesníkmi zo zahraničia. Krajská hokejová akadémia pri Strednej športovej škole v Košiciach je pozitívnou zmenou vo vzdelávacom systéme, ktorá prináša nový prístup v oblasti prípravy mladých hokejových talentov na výber do reprezentácie a kvalitné vzdelanie pre prípad, ak by sa rozhodli ďalej pokračovať v štúdiu. Veríme, že týmto projektom začneme novú etapu starostlivosti o hokejovú mládež v našom kraji,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Kraj bude na projekte spolupracovať so Slovenským zväzom ľadového hokeja, ktorý poskytne finančnú podporu s cieľom zvýšiť kvalitu športového procesu v Hokejovej akadémii nad rámec bežného štandardu.

„Sme veľmi radi, že sme v projekte starostlivosti o hokejovú mládež získali takého kvalitného partnera, akým je Košický samosprávny kraj. Cieľom SZĽH je vytvárať také prostredie, ktoré mládeži ponúkne široké možnosti v oblasti kvalitného vzdelávania v kombinácii s výbornými podmienkami pre športový, ale aj osobnostný rast hráčov. Chceme, aby z našich hokejistov v budúcnosti vyrastali kvalitní ľudia, obetaví a vzdelaní rodičia a nositelia pozitívneho hokejového PR. Veríme, že projektom hokejových akadémií sa slovenský mládežnícky hokej opäť zaradí medzi cieľové destinácie skautov NHL a potvrdí tak nárast dôvery a kvality,“ uviedol prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Do projektu v Košickom kraji sa zapojí aj hokejový klub HC Košice, ktorý do výstavby novej hokejovej haly poskytne hráčom kvalitné zázemie v ich domovskom stánku, v multifunkčnej hale Steel Aréna. „Našou prirodzenou ambíciou je ponuka takých podmienok pre talentovaných hokejistov, aby nemuseli uvažovať o odchode do zahraničia. Práve naopak, máme ambíciu, aby sa prvou voľbou tých najtalentovanejších v celom kraji stala Krajská hokejová akadémia v Košiciach. Spolu s partnermi urobíme všetko pre to, aby tento projekt bol dlhodobo úspešný,“ dodal Norbert Koch, výkonný riaditeľ HC Košice.

Prihlášky do Hokejovej akadémie môžu žiaci základných škôl posielať do 20. februára 2020. Súčasťou prijímacích skúšok, ktoré sa budú konať v marci, budú talentové skúšky. Krajská hokejová akadémia ponúkne mladým hokejistom štyri odbory - športové gymnázium, športový manažment, digitálne služby v športe a spracovanie dát v športe, pričom ide o štvorročné odbory s maturitou.

V pilotnom prvom ročníku bude otvorených 20 miest. Do krajskej Hokejovej akadémie sa môžu zapojiť všetky hokejové kluby pôsobiace v Košickom kraji.

 

Autor: Anna TEREZKOVÁ, hovorkyňa KSK


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.02.2019
Budúci prváci na SŠŠ v Trenčíne si môžu vybrať z dvoch študijných odborov
Všestranné vzdelanie, príprava na štúdium na vysokej škole i kvalitná športová príprava. To všetko ponúka svojim študentom Stredná športová škola Trenčín, ktorá vznikla transformáciou bývalého Športového gymnázia.
viac
28.04.2019
Návštevníci MS v hokeji sa môžu tešiť na unikátne zážitky z Košického kraja
Bohatý program mimo zápasového harmonogramu čaká na návštevníkov MS v hokeji 2019 v Košiciach. Niekoľko zaujímavých aktivít pripravila aj organizácia Košice Región Turizmus, ktorá chce takýmto spôsobom využiť významné podujatie nie len na zviditeľnenie samotného mesta, ale aj celého regiónu.
viac
13.05.2019
Hokejový dukát pri príležitosti MS v ľadovom hokeji vydali v Košiciach
Občianske združenie KOŠICKÝ DUKÁT na výmenu tovarov a služieb dnes (9. 5. 2019) v Pivovare HOSTINEC v Košiciach prezentovalo novinku v projekte miestneho lokálneho platidla, nový KOŠICKÝ 1 DUKÁT s hokejovou tématikou.
viac
02.04.2022
Pracovná skupina k ŠKC rokovala na SZĽH
Na rokovaní mestského zastupiteľstva 29. októbra 2021 bol odsúhlasený vznik pracovnej skupiny, ktorá so zástupcami SZĽH na čele s generálnym sekretárom Ivanom Pulkertom a manažérom rozvojového oddelenia Milanom Ladiverom rokovala v sídle SZĽH v Bratislave vo štvrtok 31. marca 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %