Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.01.2017 01:38

V Košickom ÚĽUV-e vystavujú dizajnérske práce orientované na remeslo


Snímka zdroj: (tasr, František IVÁN).


Práce študentov stredných a vysokých škôl ponúka výstava 9. ročníka súťaže pod názvom Kruhy na vode v Regionálnom centre remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Košiciach.


"Je to výstava diel žiakov stredných a vysokých škôl so zameraním na dizajn. V podstate celá táto výstava i súťaž, odkedy vznikla na pôde ÚĽUV-u, od roku 2000 sa zaoberá prepojením tradičného s novodobým dizajnom, čiže určitým prepojením tradičných hodnôt, kultúry, respektíve prvkov s novodobým dizajnom. Toto sú vystavené výrobky alebo diela jednotlivých žiakov stredných a vysokých škôl, ktorí sa vlastne zapojili do tejto súťaže,“ priblížil manažér podujatí Regionálneho centra ÚĽUV v Košiciach Peter Seman.      

Na výstave môžu návštevníci vidieť diela, ktoré boli ohodnotené v rôznych kategóriách, ako napríklad odevy, drevo a podobne. Porota udelila sedem cien a šesť uznaní. "V rámci dreva sú tu rôzne hračky, kinetické hračky, keramika, rôzne svietidlá, sedačky, respektíve prútené ležadlá. Toto je iba výťažok z tých najlepších diel, alebo z tých, ktoré najviac zapôsobili na porotu a sú ocenené troma cenami a čestným uznaním," priblížil Seman s tým, že sú to práce študentov nielen zo Slovenska, ale i Česka.      

Súťaž tento rok podľa jeho slov priniesla rôznorodé typy prác. "Niektorí z autorov presadzujú vo svojom dizajne tradičné vzory a materiály ako osobnú charakteristiku, dávajú im moderný ráz, ako napríklad prútené ležadlo a lavica študentov Školy úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave, ktoré sú inšpirované tradičným košikárstvom, alebo odevná kolekcia Indigo študentky Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, ktorá získala cenu v kategórii Modrotlač," vysvetlil Seman.      

Výstava je sprístupnená v priestoroch Regionálneho centra ÚĽUV v Košiciach do 14. marca.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.09.2018
Výstava archívnych dokumentov priblíži dejiny Slovenska
Ministerstvo vnútra v rámci osláv 25. výročia vzniku Slovenskej republiky, 50. výročia obrodného procesu a 100. výročia vzniku Československej republiky pripravuje konferenciu NA CESTE K SLOVENSKEJ ŠTÁTNOSTI v dňoch 18. – 20. septembra v Historickej radnici mesta Košice.
viac
28.07.2020
Slovenskí študenti získali Európsku cenu za ekologické podnikanie
Študenti z gymnázia na Poštovej ulici v Košiciach získali cenu EDP Green Entrepreneurship Award a stali sa tak najlepšou študentskou firmou roka v kategórii ekologického podnikania v rámci celej Európy.
viac
13.05.2021
Súťaž „Ako pomohli eurofondy môjmu mestu?“
Úrad vlády SR štartuje súťaž Ako pomohli eurofondy môjmu mestu 2021. Uzávierka súťaže je 17. novembra 2021.
viac
28.05.2021
Od 1. júna štartuje fotografická súťaž Do práce na bicykli
Fotografická súťaž je súčasťou celonárodnej kampane Do práce na bicykli. Organizátori sa aj v roku 2021 rozhodli, že súťažná časť kampane sa uskutoční od 1. do 30. júna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %