Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
29.03.2017 11:20

V Kvačanoch hýbu svetom


„Želáme si, aby sa deti a mladí ľudia cítili v našich mestách a obciach bezpečne,“ hovorí Daniela Michaličová, riaditeľka úseku komunikácie a bankopoisťovníctva KOMUNÁLNEJ poisťovne (vľavo) v rozhovore s Mgr. Máriou Rypákovou, riaditeľkou ZŠ v Kvačanoch.


K tomu, aby sa v minulom roku Kvačany stali historicky prvou obcou, ktorá získala ocenenie Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom za rok 2015, nemalou mierou prispela aj spolupráca samosprávy s tunajšou základnou školou.


V pondelok 27. marca Nadácia pre deti Slovenska v kvačianskej Základnej škole otvorila putovnú edukatívnu výstavu, ktorá zobrazuje princípy Školy s rešpektom. Škola s rešpektom je podľa pedagogických expertov nadácie taká škola, ktorá napĺňa princípy zmeny prístupu k deťom a mladým ľuďom a k zmene prostredia tak, aby zo školy vychádzali jedinečné osobnosti, ktoré sú schopné rozvíjať svoj potenciál. A o tom je aj kvačianska škola - preto jej tento titul neoficiálne patrí. Dokazuje to aj niekoľko fotografií na výstave, napr. atmosféra v školskom holubníku, komunikácia detí a učiteľov.

„Škola je prirodzene miestom vytvárania rešpektujúceho vzťahu k deťom. Vo svojom úsilí však nemôže zostať osamotená, lebo subjekty formujúce životy detí nedosiahnu izolovane výsledok, pokiaľ nebudú spolupracovať a navzájom sa pozitívne aktivizovať,“ zdôraznila Mgr. Mária Rypáková, riaditeľka ZŠ Kvačany a vysvetlila, že „preto je to o komunite, ktorá prepojením všetkých článkov reťazca nadobudne možnosti, ktoré dokážu pohnúť svetom. Preto je to o komunite priateľskej deťom a mladým ľuďom.“

Jej vyjadrenie doplnil Jozef Grúň, starosta obce Kvačany: „Ako starosta môžem konštatovať, že v Kvačanoch v spolupráci s poslancami, občanmi, učiteľmi a žiakmi  našej školy sa nám podarilo vytvoriť komunitu, ktorá spoločnými silami, rozhodnutiami a systematickou prácou vytvára hodnoty, ktoré slúžia na prospech celej obce.“

Ocenenie Komunity priateľské deťom a mladým ľuďom je určené komunitám a samosprávam, ktoré systematicky a udržateľne na úrovni svojich politík, stratégií, plánov, financovania, a najmä reálnych aktivít vytvárajú pre deti a mladých ľudí prostredie, v ktorom sa cítia bezpečne, majú v ňom naplnené svoje potreby a sú rovnocennými a rešpektovanými partnermi dospelých. Udeľuje ho Nadácia pre deti Slovenska od roku 2016 a partnermi ocenenia sú KOMUNÁLNA poisťovňa, a. s., Vienna Insurance Group a Združenie miest a obcí Slovenska. KOMUNÁLNA poisťovňa, a. s., Vienna Insurance Group program podporuje od jeho začiatku: „Naša poisťovňa zameriava svoje filantropické aktivity primárne na podporu spoločenských, kultúrnych a športových aktivít organizovaných mestami a obcami na celom Slovensku a na rozvoj detí a mladých ľudí. Želáme si, aby sa deti a mladí ľudia cítili v našich mestách a obciach bezpečne a aby boli naše mestá a obce miestom, kde chcú zostať žiť a zakladať si svoje rodiny,“ povedala Daniela Michaličová, riaditeľka úseku komunikácie a bankopoisťovníctva KOMUNÁLNEJ poisťovne.

„Slovensko je plné príkladov dobrej praxe, ktoré môžu inšpirovať iných. Napokon obec Kvačany ako minuloročný víťaz ocenenia Komunita priateľská deťom to tiež dokazuje. Myslím si, že takéto aktivity rozširujú pestrú paletu inovatívnych prístupov v samospráve, čo zvýrazňuje jej rozmanitosť a jedinečnosť,“ hovorí hovorca ZMOS Michal Kaliňák, ktorý v podpore mladých ľudí samosprávami vidí aj budovanie silného puta lokálpatriotizmu.

Do 31. marca 2017 verejnosť ešte môže nominovať komunity na ocenenie za aktivity v roku 2016 prostredníctvom formulára na www.codetipotrebuju.sk. „Deti a mladí ľudia sú naši dôležití a rešpektovaní partneri. Len dialóg a spolupráca všetkých aktérov, deti a mladých ľudí nevynímajúc, totiž dokáže priniesť výsledok, ktorý sa nielen udrží, ale ktorý budeme radi a spoločne zveľaďovať,“ zdôraznila Dana Rušinová, správkyňa a výkonná riaditeľka Nadácie pre deti Slovenska.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov bude 17. mája 2017 počas slávnostného večera na sneme ZMOS.

 

Autor: (Stella HANZELOVÁ, Nadácia pre deti Slovenska)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2017
Na nominácie zostáva už len týždeň
Do 15. marca 2017 môžete nominovať vašu obec, či mesto na ocenenie Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom. Nadácia pre deti Slovenska otvára druhý ročník oceňovania komunít priateľských deťom a mladým ľuďom.
viac
29.03.2017
Vyhlásenie 9. ročníka súťaže Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila 21. marca 2017 podmienky a pravidlá súťaže Dedina roka pre rok 2017. Spolu s Ministerstvom životného prostredia SR, Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska tak vyhlásila už 9. ročník národnej súťaže Dedina roka.
viac
16.11.2020
Webinár k výzve na majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov v obciach s MRK
Informačný webinár pre žiadateľov k výzve zameranej na podporu vysporiadania majetkovo-právnych vzťahov k pozemkom v obciach s MRK sa uskutoční online 23. novembra 2020 od 9,00 do 11,00 prostredníctvom platformy Cisco Webex.
viac
03.12.2020
Vzdelávací program pre odborných a pedagogických zamestnancov škôl
Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie v rámci Národného projektu Štandardy otvára vo februári 2021 tretie kolo vzdelávacieho programu „Inovatívne prvky v kariérovej výchove a kariérovom poradenstve pre školy”.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %