Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
07.04.2020 07:30

V Lemešanoch opäť nainštalovali nadrozmernú veľkonočnú kraslicu


Snímka zdroj: (tasr).


Obec Lemešany v okrese Prešov bude aj tohtoročné veľkonočné obdobie zdobiť najväčšia kraslica na Slovensku ozdobená vrchnákmi z PET fliaš. Na námestie ju opätovne nainštalovali počas uplynulého víkendu.


Ako povedal autor myšlienky a realizátor Jozef Kuruc z Lemešian, kraslicu po prvý raz odhalili v roku 2015, počas roka býva uložená a prikrytá na obecnej ploche. „Potom ju odkrývame a dávame na miesto tak, že ju ťaháme za traktorom,“ uviedol.      

Čo sa týka opráv, odkedy vznikla, bolo ich minimum. „Sem-tam nejaký vrchnák odletí, ale prilepí sa naspäť,“ spresnil s tým, že v prípade potreby majú v zásobe dosť vrchnákov, keďže ich vyzbierali 200 000 a na kraslicu použili približne 60 000. „Rozmýšľame aj nad niečím novým, nemalo by ísť o kraslicu, ale niečo, čo by spestrilo život v našej obci,“ povedal.      

Kraslica má v najširšej časti obvod 958 centimetrov, na jej vrchnej časti je zo štyroch strán vyobrazený erb obce Lemešany. Hmotnosť ozdobeného megavajca z polystyrénu pokrytého stierkou, lepidlom a vrchnákmi z PET fliaš, je asi 600 kilogramov. „Aj keď je to päť rokov, ľudia vždy prichádzajú a kraslicu obdivujú,“ dodal Kuruc. Vajce s výškou 510 centimetrov je zapísané do Knihy slovenských rekordov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2017
Na prešovských uliciach pribudlo 50 nových kontajnerov
Na prešovských uliciach pribudlo 50 kusov kontajnerov na triedený zber plastov. Mesto upozorňuje občanov, že zvýšiť efektívnosť separácie môžu tiež tým, že nenechajú odvážať „vzduch“.
viac
05.06.2020
Koronavírus zasiahol aj do recyklácie plastov
Odborníci odhadujú, že éra dnešných plastov z ropy sa skončí do dvadsiatich rokov. V každom prípade Európu v najbližšom období čaká zvládnutie problémov s financovaním ich súčasnej recyklácie.
viac
29.04.2021
V Štúrove pribudlo prvé kovové srdce na zber vrchnákov z PET fliaš
Mesto Štúrovo dostalo do daru od spoločnosti SKC foundry, s. r. o. kovové srdce na zber vrchnákov z PET fliaš. Kovové srdce slúžiace ako zberné miesto pre plastové vrchnáky osadili v centre mesta v blízkosti okružnej križovatky Nánanskej cesty.
viac
08.02.2022
Ako triediť PET fľaše a plechovky, ktoré nie sú zálohované?
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %