Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
19.10.2017 10:09

V Liptovskom Mikuláši vybudujú vnútromestskú cyklotrasu


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto sa už dva roky pripravuje na jej realizáciu. V súčasnosti projekt konečne naberá reálne kontúry.


 Na bicykli sa tak bude dať prejsť novými cyklochodníkmi a cyklokoridormi z Alexyho ulice cez centrum mesta, trasa bude viesť po ulici 1. mája, pokračovať pešou zónou cez Kukučínovu a Hodžovou až na Štefánikovu. Následne sa napojí na II. etapu cyklochodníka popri Váhu, ktoré v tomto čase mesto práve stavia po hrádzi rieky.

Popri mestskej cyklotrase zrekonštruujú aj chodníky

Súčasťou stavby mestskej cyklotrasy je aj cyklistický mobiliár. Mesto ho vystavia pri železničnej stanici, v  Rohonczyho záhrade, v parku Márie Rázusovej Martákovej a na Alexyho ulici. Okrem toho mesto zrekonštruuje celý úsek Alexyho ulice juh s cestou a chodníkom, chodník doplní o cyklochodník a priestor pre pozdĺžne státie vozidiel. V severnej časti Alexyho ul. sa urobí rekonštrukcia chodníka na cyklopeší a takáto rekonštrukcia chodníka čaká aj ulicu 1.mája.  Radnica popri výstavbe mestskej cyklotrasy kompletne zrekonštruuje aj severný úsek Bernolákovej a Štefánikovu.

Prvý projekt už čaká na schválenie

Mesto rozdelilo celú plánovanú mestskú cyklotrasu na tri projekty. Prvý zahŕňa trasu z ulice 1. mája na železničnú stanicu, druhý projekt je vyhotovený na Alexyho ulicu a posledný na Štefánikovu. „Projekt z ulice 1. mája na stanicu sme už podali formou žiadosti o nenávratný finančný príspevok  na úrad vyššieho územného celku a čakáme na jeho schválenie. V ďalšom kole výzvy sa zapojíme so žiadosťami na realizáciu ďalších dvoch etáp. Dôvodom rozdelenia projektu na tri časti boli majetkoprávne vzťahy a prvotný nízky objem finančných prostriedkov pre Žilinský samosprávny kraj, ktorý neumožňoval realizovať celý projekt naraz. V júni však došlo k navýšeniu objemu financií  pre výzvu v ďalších hodnotiacich kolách, preto ideme žiadať o peniaze aj na ostatné úseky mikulášskej cyklotrasy,“ vysvetlila Jana Kormaníková z mestského úradu.

Mesto žiada o  financie vo výške jeden a pol milióna

Projekt s názvom Mikulášska cyklotrasa ako ekologická alternatíva dopravy by mal stáť bezmála 1,5 milióna eur. Na prvú jeho časť  požiadalo mesto o nenávratné finančné prostriedky vo výške 502 370 eur, ďalšie žiadosti vo výške 461 941 eur a 403 337 eur samospráva pošle do tretieho kola  (september 2017) rozdeľovania prostriedkov. V prípade schválenia žiadosti o nenávratné financie by realizácia 1. etapy cyklotrasy mohla začať po ukončení procesu verejného obstarávania, najskôr to bude na jar 2018.

Liptovské samosprávy chcú cyklochodník budovať spoločne

Primátori Liptovského Mikuláša a Liptovského Hrádku spolu so starostami Uhorskej Vsi, Závažnej Poruby,  Liptovského Jána a Podturne sa spojili v budovaní cyklochodníka. Zakladajú združenie obcí s cieľom spojenia síl v presadzovaní  získavania finančných prostriedkov na budovanie cyklotrás na Liptove. „Združenie zakladáme vo verejnom záujme, chceme ním spojiť obce na tejto trase, aby bol náš hlas v žiadosti o financie silnejší a aby sme vďaka získaniu väčšieho množstva prostriedkov na projekt mali možnosť zrealizovať celý,“ vysvetlil primátor Ján Blcháč, ktorý inicioval spojenie sa s okolitými obcami. Primátori a starostovia chcú vybudovať cyklotrasu z Liptovského Mikuláša až do Liptovského Hrádku, mala by byť v dĺžke približne deviatich kilometrov. Okrem mestskej cyklotrasy a trasy z Liptovského Mikuláša do Liptovského Hrádku chce mesto iniciovať aj výstavbu cyklochodníka na brehu Liptovskej Mary.

 Obecné noviny č. 39-40/2017

 

Autor: (čapč)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.04.2020
Zapotôčky a mestský park prepojí cyklotrasa
Sídlisko Zapôtočky a mestský park v Prievidzi prepojí cyklotrasa. S jej výstavbou začali stavbári v týchto dňoch. Na prvú etapu cyklochodníka za viac ako 1,5 milióna eur, ktorý povedie do susedných Bojníc, získala prievidzská samospráva financie z fondov Európskej únie.
viac
16.06.2020
V Liptovskom Mikuláši tento rok začnú stavať 80 rodinných domov
V meste Liptovský Mikuláš začnú tento rok stavať približne 80 rodinných domov, 60 domov by mali dokončiť. Vyplýva to z podkladov odboru územného rozhodovania a stavebného poriadku radnice.
viac
29.07.2022
V L. Mikuláši spustili do prevádzky linku na spracovanie kuchynského odpadu
Linka na spracovanie kuchynského odpadu za vyše milión eur, na ktorú mesto Liptovský Mikuláš získalo financie z eurofondov, je už spustená v skúšobnej prevádzke.
viac
26.04.2023
Do odpadového hospodárstva v Liptovskom Mikuláši pôjde vyše 400 000 eur
Liptovský Mikuláš získal 411 000 eur z eurofondov na nákup novej techniky do odpadového hospodárstva. Nosič kontajnerov, nakladač, sedem otvorených kontajnerov a 13 vaňových kontajnerov s poklopom by malo pomôcť k efektívnemu nakladaniu s odpadmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %