Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
08.09.2021 07:25

V Liskovej otvorili zrekonštruovaný kultúrny dom


Ilustračná snímka z otvorenia kultúrneho domu


Prestrihnutím pásky symbolicky odovzdali do užívania zrekonštruovaný kultúrny dom v obci Lisková (okres Ružomberok).


Celkové náklady v rámci stavebných úprav, nadstavby a prístavby dosiahli 2,3 milióna eur, ktoré obec prevažne pokryla z vlastných zdrojov. V rámci memoranda o vzájomnej spolupráci finančne prispela aj papierenská spoločnosť zo susedného Ružomberka. 

Starosta Liskovej Jozef Murina priznal, že výstavba kultúrneho stánku nebola jednoduchá a nezaobišla sa bez komplikácií - prvá firma sa počas prác dostala do likvidácie a stavbu nedokončila. Nakoniec sa ale všetky problémy postupne vyriešili a za prispenia nového zhotoviteľa sa stavbu podarilo dokončiť. 

„Vybudovali sme moderné a reprezentačné priestory veľkej sály, reštaurácie, kuchyne, malej zasadačky, knižnice, obecného úradu i sociálnych zariadení. Nechýba ani osobný a nákladný výťah. Som veľmi rád, že som sa mohol zúčastniť tohto veľkolepého procesu a byť na jeho čele. Ďakujem poslancom obecného zastupiteľstva, že sme sa vždy vedeli dohodnúť pri rôznych otázkach ohľadom rekonštrukcie. Podarilo sa nám vytvoriť moderné, zmysluplné a ucelené dielo, ktoré sa zapíše do histórie našej obce," povedal starosta Liskovej Jozef Murina. 

Súčasťou otvorenia kultúrneho domu bol bohatý kultúrny program. Pozvanie do Liskovej prijal v utorok 7. septembra 2021 aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger, predseda Združenia miest a obcí Liptova a primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč spolu so svojim viceprimátorom Rudolfom Urbanovičom, predsedníčka Žilinského samoprávneho kraja Erika Jurinová a primátor Ružomberka Igor Čombor s viceprimátorom Jánom Bednárikom. Vo vynovenej sále sedeli viacerí starostovia dolnoliptovských obcí, poslanci Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja a ďalší hostia. 

„Hoci výstavba sa nezaobišla bez problémov, vo finále sa v Liskovej podarilo urobiť veľmi pekné dielo, ktoré bude nepochybne využívané nielen domácimi, ale i obyvateľmi okolitých obcí. Pánovi starostovi, poslancom, pracovníkom obce a všetkým, ktorí priložili ruku k dielu, blahoželám," uviedol Branislav Tréger, ktorý po skončení oficiálnej časti programu diskutoval s viacerými zástupcami samospráv. 

Kultúrny dom v Liskovej začali stavať v roku 1959 v rámci vtedajšej akcie "Z". Vtedajšie vedenie obce ho pre nedostatok financií nedostavalo, učinilo tak JRD pod Chočom Lisková, ktoré ho prevádzkovalo od roku 1967. V roku 2011 kultúrny dom odkúpila opäť obec. 

Autor: Zdroj: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Poruba získala eurofondy na rekonštrukciu Obecného úradu
Budovu Obecného úradu v Porube v okrese Prievidza, kde sídli aj dom kultúry, čaká rekonštrukcia s cieľom zníženia jej energetickej náročnosti.
viac
21.07.2020
Dolné Zelenice po 30 rokoch znovu otvárajú kultúrny dom
Po 30 rokoch vrátili v obci Dolné Zelenice pri Hlohovci pôvodnú náplň miestnemu kultúrnemu domu. Ako uviedla starostka Dagmar Jakubcová, na rekonštrukciu použili 248 000 eur z grantu ministerstva životného prostredia a 110 000 eur pridala samospráva.
viac
15.02.2023
Obnovu kultúrneho domu a obecného úradu by mali onedlho ukončiť
V Čekovciach v okrese Krupina obnovujú kultúrny dom a obecný úrad. Obec na to získala dotáciu takmer 394.262 eur od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA). Uviedol to starosta Milan Gregáň.
viac
23.03.2023
Štúrovo získalo dotáciu na rekonštrukciu kultúrneho domu
Mesto Štúrovo plánuje rekonštrukciu kultúrneho domu. Na realizáciu projektu získala samospráva nenávratný finančný príspevok vo výške 134 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %