Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
09.05.2024 07:50

V mestách a obciach si pripomíname hodnotu slobody a demokracie


Združenie miest a obcí Slovenska - logo


Mestá a obce si pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom uctievajú v týchto dňoch pamiatku padlých hrdinov, ktorí bojovali za ideály spravodlivosti a ľudských práv v 2. svetovej vojne.


V tento významný deň 8. mája Dňa víťazstva nad fašizmom, ktorý je dňom ukončenia 2. svetovej vojny v Európe, si aj v mestách a obciach pripomíname históriu, ktorá nám priniesla základy pre slobodnú a demokratickú spoločnosť, v ktorej dnes žijeme.

Pri tejto príležitosti aj samosprávy vytvárajú priestor vo svojej komunite za účasti svojich občanov, miestnych občianskych organizácií a osobností, aby si uctili tých, ktorí obetovali svoje životy za našu slobodu a demokraciu.

V dnešnej dobe je viac ako kedykoľvek predtým dôležité, aby sme uvedomili hodnotu mieru, slobody a nezávislosti. Na miestnej úrovni je našou úlohou tieto hodnoty chrániť a pripomínať si ich aj pri pietnych aktoch organizovaných samosprávami pri pomníkoch padlých hrdinov či pomníkoch slobody.

V mestách a obciach, kde žijú naše mladé generácie, nezabúdame na ponaučenie sa z histórie, aby temná éra iracionálnych ideológii sa nikdy nevrátila. Týmto v samosprávach budujeme spoločenstvá, ktoré si ctia dedičstvo spomienky na 2. svetovú vojnu a chránia hodnoty miestnej demokracie.

Mestá a obce nielen dnes ale aj v období predchádzajúcich týždňov organizovali spomienkové akcie pri príležitosti dnešného Dňa víťazstva nad fašizmom.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2021
ZMOS odmieta vládne nariadenie k poplatkom za odpady
Združenie miest a obcí Slovenska odmieta návrh nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje výška sadzieb poplatkov za uloženie odpadov a podrobnosti súvisiace s prerozdeľovaním príjmov z poplatkov za uloženie odpadov.
viac
31.05.2021
DEŇ KOMUNÁLU v regiónoch košického kraja
Posledné pracovné dni posledného májového týždňa patrili podujatiu DEŇ KOMUNÁLU, ktorý Združenie miest a obcí Slovenska organizuje v spolupráci s regionálnymi ZMO.
viac
14.11.2023
Bojnický zámok bude otvorený i v Deň boja za slobodu a demokraciu
Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice bude pre verejnosť otvorené i v piatok 17. novembra. Prehliadky zámku a jaskyne budú môcť návštevníci počas Dňa boja za slobodu a demokraciu absolvovať od 10.00 h do 15.00 h.
viac
16.11.2023
ZMOS si pripomenul blížiaci sa sviatok 17. novembra
Blížiaci sa sviatok 17. novembra, ktorým je Deň boja za slobodu a demokraciu, si pripomenulo aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zastúpené predsedom ZMOS Jozefom Božikom a ústrednou riaditeľkou Kancelárie ZMOS Zuzanou Špačekovou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %