Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.04.2023 02:25

V meste bude v najbližších dňoch viacero kultúrnych podujatí


Ilustračná snímka: (tasr).


Medzinárodný deň tanca, stavanie mája i výstava historických vozidiel budú súčasťou kultúrnych podujatí, ktoré v najbližších dňoch pripravujú v Banskej Bystrici. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.


Ako ďalej uviedol, Banská Bystrica má kontinuálne tanečné vzdelávanie od základnej až po vysokú školu. "Všetky tanečné komunity sme sa rozhodli spojiť do jedného celku," spomenul s tým, že sa predstavia v sobotu (29. 4.) na Námestí SNP. Podujatie prinesie rôzne tanečné žánre a na záver i diskotéku pod holým nebom.

"Na jednom mieste bude možné vidieť folklór, tanečné improvizácie, balet, moderný tanec a hip-hop, ale aj flamenco či rómske tance," zhrnula Zuzana Chrenková Srncová z odboru kultúry, športu a cestovného ruchu banskobystrického mestského úradu. Dodala, že v prípade nepriaznivého počasia sa hlavný program presunie z Námestia SNP do Robotníckeho domu.

Podľa Strelca s príchodom mesiaca lásky je spojený tiež dávny zvyk stavania májov. "Sú symbolom príchodu jari, znovu sa obnovujúcej prírody a lásky," vysvetlil. Pripomenul, že niekoľko metrov vysoký strom ozdobený pestrofarebnými stužkami v minulosti väčšinou staval mládenec dievčaťu, o ktoré sa uchádzal.

"Tradícia májov sa v zmenenej podobe zachovala dodnes. Stavia sa však už väčšinou len jeden ozdobený strom uprostred hlavného námestia či obce. Vztýčený ostáva spravidla počas celého mesiaca lásky," povedala vedúca Robotníckeho domu Lýdia Baranová.

Mesto Banská Bystrica postaví máj v pondelok (1. 5.) na námestí. "Bude to 17-metrový smrek z Bystrickej doliny. Ozdobí ho primátor Ján Nosko spolu s dievčatami z Folklórneho súboru Seniori Partizán a Detského folklórneho súboru Matičiarik," podotkol s tým, že členovia súborov sa postarajú aj o kultúrny program.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2018
Primátor už má na stole petíciu za spravodlivé financovanie škôl
Petíciu za spravodlivé financovanie škôl a školských zariadení na území mesta Banská Bystrica odovzdali v utorok primátorovi Jánovi Noskovi zástupcovia petičného výboru.
viac
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
20.03.2023
Celomestská akcia Za krajšie mesto bude rozdelená do štyroch etáp
Celomestské upratovanie v Banskej Bystrici, organizované v rámci tradičnej akcie Za krajšie mesto, bude rozdelené do štyroch etáp.
viac
27.03.2023
Námestie od utorka ožije veľkonočnými trhmi, zvykmi a tradíciami
Od utorka Banská Bystrica ožije veľkonočnou atmosférou. Na Námestí SNP sa 28. marca začínajú príležitostné trhy, ktoré potrvajú do 5. apríla a kultúrny program pripomenie kresťanské i pohanské zvyky a tradície spájajúce sa s Veľkou nocou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %