Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
24.01.2019 11:05

V meste pribudla nová cyklotrasa po sakrálnych pamiatkach


Ilustračná snímka (tasr)


V Zlatých Moravciach pribudla nová náučná cykloturistická trasa po sakrálnych pamiatkach mesta. Na cyklotrase dlhej 18 kilometrov je celkovo 47 zastavení pri sakrálnych pamiatkach v Zlatých Moravciach a v mestskej časti Chyzerovce.


"Väčšinu sakrálnych pamiatok, ako sú kostoly, cintoríny, sochy svätých, kaplnky a kríže, domáci poznajú. No vďaka cyklotrase môžu mnohí objaviť aj doteraz nepoznané sakrálne pamiatky, ktoré stoja desiatky až stovky rokov na rôznych odľahlých a často aj skrytých miestach mesta," uviedol iniciátor a autor projektu Ľudovít Chládek, cykloturistický značkár a bývalá dlhoročný predseda Klubu slovenských turistov v Zlatých Moravciach. Ako zaujímavosť uviedol, že najstarší kamenný kríž bol postavený v roku 1817 a najstaršia kaplnka pochádza z konca 18. storočia.       

Súčasne s vytvorením cykloturistickej náučnej trasy vznikla aj cyklomapa s fotografickou a textovou časťou v tlačenej forme. Nachádzajú sa v nej všetky dôležité informácie o jednotlivých sakrálnych pamiatkach, ktoré sú súčasťou náučnej trasy. Mapa bude dostupná predovšetkým v Informačnej kancelárii mesta, ktorá sa nachádza v priestoroch Mestského strediska kultúry a športu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2016
Tematická cyklotrasa povedie cez územia štyroch žúp
Vybudovanie tematickej cyklotrasy na území štyroch prihraničných žúp je cieľom medzinárodného projektu Sacra Velo.
viac
10.03.2020
Mesto chce vybudovať novú cyklocestu i prístrešok pre bicykle
Mesto Zlaté Moravce získalo nenávratný finančný príspevok na podporu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky z Ministerstva dopravy a výstavby SR. Celková výška dotácie na dva projekty predstavuje takmer 200 000 eur, informovali zástupcovia mesta.
viac
28.04.2021
Župa vybudovala cyklotrasu medzi kompou Kyselica a obcou Báč
V utorok 27. apríla 2021 sa uskutočnila záverečná konferencia projektu „SacraVelo – Sieť cezhraničných pútnických cyklotrás v okolí Dunaja“, ktorý bol realizovaný v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko a spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
03.08.2023
Nemocnica otvorila novú ambulanciu všeobecného lekára
Nemocnica Agel Zlaté Moravce otvorila v utorok novú ambulanciu všeobecného lekára pre dospelých.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %