Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.10.2016 01:16

V meste pribudne stanica na monitorovanie kvality ovzdušia


Ilustračná snímka: (tasr).


V Poprade pribudne stanica na monitorovanie kvality ovzdušia. Mestskí poslanci na svojom ostatnom zasadnutí v piatok (21. 10.) schválili prenájom pozemku na zriadenie stacionárnej monitorovacej stanice.


Samospráva aj vzhľadom na snahu riešiť situáciu v mestskej časti Veľká, v ktorej niektorí obyvatelia poukazujú na zníženú kvalitu ovzdušia v okolí jestvujúcich priemyselných prevádzok, rozhodla o umiestnení meracej stanice na pozemku v jeho vlastníctve práve v tejto časti.      

"Teším sa, pretože sme po ukončení mediácie s firmou Schüle Slovakia sľúbili, že začneme monitorovanie ovzdušia. Táto stanica nám pomôže nielen vo vzťahu k firme, ale napríklad aj k železnici a ďalším podnikom. Aby sme dokázali veci vyhodnocovať a riešiť ďalej," uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko. O vyčlenenie a prenájom pozemku požiadalo Ministerstvo životného prostredia SR.      

Kvalitu ovzdušia zisťuje a hodnotí ministerstvom poverená organizácia Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý na tento účel využíva hlavne výsledky staníc Národnej monitorovacej siete kvality ovzdušia (NMSKO). Nakoľko táto sieť v súčasnosti nepokrýva celé územie SR, má SHMÚ v rámci Operačného programu pre kvalitu životného prostredia 2014-2020 príležitosť rozšíriť NMSKO o ďalšie monitorovacie stanice a Poprad je jednou z navrhovaných lokalít.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2016
Slováci recyklujú málo, zmeniť to má nový vzdelávací projekt
Slováci často nevedia, ako zužitkovať odpady či doceniť druhotné suroviny.
viac
15.10.2018
Mesto si dá vypracovať nízkouhlíkovú stratégiu
Mesto Holíč si nechá vypracovať projekt "Nízkouhlíková stratégia mesta Holíč v nadväznosti na Koncepciu rozvoja v oblasti tepelnej energetiky v meste". TASR informovala vedúca oddelenia regionálneho rozvoja a dotačnej politiky tamojšieho mestského úradu Katarína Turečková.
viac
17.05.2019
Fenomén sucha trápi aj Slovensko. Envirorezort pripravil konkrétne opatrenia
Sucho neobchádza ani Slovensko. Ministerstvo životného prostredia má preto pripravené konkrétne opatrenia ako zmierňovať jeho dopady.
viac
12.10.2020
Trenčianska radnica získala 65.000 eur na audit verejného osvetlenia
Mesto Trenčín získalo 65 000 eur na audit verejného osvetlenia a prípravu návrhu na jeho energetické zefektívnenie. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %