Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
17.01.2024 09:55

V meste spustili zber bioodpadu, za prvé dva týždne vyviezli 10 ton


Ilustračná snímka (TASR)


V Michalovciach sa naplno začal zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu. Ako informovala hovorkyňa radnice Mária Stričková, v prvých dvoch týždňoch zberu sa vyzbieralo viac ako desať ton odpadu. Odpad sa odváža do kompostárne na Lastomírskej ulici.


 Vlani sa tam začala skúšobná prevádzka nového hygienizačného zariadenia na jeho zhodnocovanie. "Nové postupy spracovania bioodpadu majú za cieľ zlepšiť environmentálnu udržateľnosť, znížiť množstvo skládkovaného odpadu a zvýšiť efektívnosť využitia odpadových materiálov," doplnila Stričková. Mesto zaviedlo systém, v rámci ktorého domácnosti separujú kuchynský odpad do hnedých košov s objemom desať litrov, vybavených kompostovateľnými vreckami.         

Každá domácnosť získala štartovací balíček obsahujúci kôš a 25 kompostovateľných vreciek. Odpad z bytových domov sa zbiera do zberových nádob umiestnených na kontajnerových stojiskách. Pravidelné čistenie a dezinfekciu vykonávajú Technické a záhradnícke služby mesta Michalovce.         

Kuchynský odpad z prímestských častí (Močarany, Topoľany, Vrbovec) sa zhodnocuje domácim kompostovaním. Zmeny v systéme zberu odpadu zahŕňajú aj prechod z jednotýždňového na dvojtýždňový interval zberu zmiešaného a separovaného odpadu. Cieľom je zvýšiť efektívnosť zberu a podporiť aktívnejšie triedenie odpadu obyvateľmi, doplnila Stríčková.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Prečo niekde vhadzujú viac zložiek triedeného odpadu do žltého kontajnera?
V niektorých slovenských mestách slúži žltá zberná nádoba s názvom Plasty výlučne na zber plastov. V niektorých mestách však možno do nej vhadzovať aj kovy či nápojové kartóny. Prečo je tomu tak?
viac
10.03.2017
V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového
Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.
viac
20.07.2021
Samosprávy rozhodnú o úspechu či neúspechu triedenia kuchynských odpadov
Júl odštartoval triedenie kuchynských biologických odpadov v slovenských obciach. V niektorých domácnostiach separovaných samostatne, inde spolu s ostatným bioodpadom. Niekde s cieľom pripraviť produkt pre výrobu bioplynu, inde kvalitný kompost pre poľnohospodárov.
viac
07.06.2022
Zber kuchynského bioodpadu spustia onedlho aj v Ružinove
So zberom kuchynského bioodpadu sa v Bratislave postupne začne aj v mestskej časti Ružinov. Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) informuje, že nádoby a kompostovateľné vrecká na zber tu bude distribuovať od 9. júna do 16. júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %