Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
04.11.2022 01:30

V meste vzniklo miesto slúžiace ako prvá pomoc pre ľudí v núdzi


Ilustračná snímka.


V Banskej Bystrici vzniklo miesto, ktoré je prvou pomocou pre ľudí v núdzi. Poskytuje základné sociálne poradenstvo a aj pomoc pri zabezpečovaní prepravy pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.


Dodala, že súčasťou sú aj prístup k internetu, možnosť tlačiť a skenovať dokumenty, ale aj pomoc s ubytovaním či integráciou utečencov z Ukrajiny. Pripomenula, že o bezplatné sociálno-poradenské služby môžu požiadať obyvatelia v núdzi i návštevníci mesta v novootvorených priestoroch na ulici Kláry Jarunkovej 1. Zriadilo ju mesto v spolupráci s Územným spolkom Slovenského Červeného kríža v Banskej Bystrici. Kancelária prvého kontaktu bude otvorená každý pracovný deň v čase od 9.00 do 13.00 h. K dispozícii v nej budú štyria vyškolení pracovníci.

Hovorkyňa spomenula, že ľudia do kancelárie môžu prísť s rôznymi problémami. Patria sem strata zamestnania, prudká inflácia, vysoký nárast cien potravín či energií. Doplnila, že priestor aj toalety sú bezbariérové, nachádza sa v ňom detský kútik i miesto na prebaľovanie a k dispozícii je aj rýchle občerstvenie. "Ambíciou je postupom času vybudovať kaviareň, v ktorej budú zamestnaní zdravotne a sociálne znevýhodnení obyvatelia," spresnila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
07.09.2021
Zástupcovia 105 sociálnych podnikov poukázali na aktuálne problémy
Zástupcovia 105 sociálnych podnikov zo všetkých krajov sa v pondelok zišli v Banskej Bystrici, aby prezentovali aktuálny stav sociálneho podnikania na Slovensku a poukázali na najväčšie problémy, s ktorými sa stretávajú, a z ktorých mnohé štátne orgány neriešia napriek vytrvalým upozorneniam.
viac
09.10.2021
Mesto rozšíri poskytovanie i kapacity sociálnych služieb
Mesto Banská Bystrica rozšíri kapacity a optimalizuje služby poskytované v zariadení sociálnych služieb na ulici 9. mája na sídlisku Uhlisko. Dôvodom je neustále sa zvyšujúci dopyt seniorov a zdravotne znevýhodnených obyvateľov o pobytové i ambulantné sociálne služby.
viac
03.02.2022
B. Bystrica s Centrom dobrovoľníctva spustila pomoc seniorom v domácom prostredí
Seniori patria medzi najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov a mesto pod Urpínom sa im snaží neustále pomáhať. Od februára spustilo v spolupráci s neziskovou organizáciou Centrum dobrovoľníctva pilotný program Pomoc seniorom v ich domácom prostredí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %