Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.04.2017 01:18

V mestskej časti Matejovce začala opäť pôsobiť občianska hliadka


Ilustračná snímka: (tasr).


Od začiatku apríla 2017 začala v meste Poprad znova pôsobiť občianska hliadka. Vznikla na základe podpísanej Dohody medzi Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Poprad a mestom Poprad,  v rámci  Národného projektu Podpora zamestnávania UoZ prostredníctvom VAOTP-2.


Mesto Poprad sa do tohto projektu rozhodlo vstúpiť na základe potreby zintenzívnenia ochrany verejného poriadku a ochrany životného prostredia hlavne v časti mesta Matejovce. V tomto projekte pokračuje Mesto Poprad aj na základe pozitívnych ohlasov na ich činnosť v roku 2016, ako aj na základe vyhodnotenia ich činností spojeného s dotazníkovým prieskumom, do ktorého sa zapojilo 142 obyvateľov Matejoviec, na základe ktorého sa až 73 % respondentov vyjadrilo o potrebe ďalšieho pôsobenia občianskej hliadky v tejto mestskej časti. V občianskej hliadke budú znova pôsobiť štyria príslušníci, ktorí túto činnosť vykonávali aj minulý rok a sú začlenení pod sociálny odbor Mestského úradu v Poprade. Túto prácu budú vykonávať do konca roka 2017 v koordinácii a pod dohľadom mestských policajtov.

„Medzi hlavné úlohy občianskej hliadky bude patriť ochrana verejného poriadku, ochrana životného prostredia, ktorá bude spočívať hlavne v nahlasovaní čiernych skládok a pod. Všetci pracovníci boli preškolení vo vymedzenom rozsahu hlavne z oblasti trestného práva, zákona o priestupkoch a o cestnej premávke, aby ju vedeli primerane riadiť, hlavne počas sprevádzania detí do školy a to bezpečným prechodom cez hlavnú cestu. Ich činnosť však nebude iba pri ochrane verejného poriadku, ale chceme, aby boli nápomocní aj napr. pri nastoľovaní poriadku pri vyplácaní sociálnych dávok, pri výkone práce plynárov, elektrikárov, zdravotníckej služby, aby nedochádzalo počas vykonávania ich činnosti k ich napádaniu resp. ohrozeniu,“ uviedol náčelník Mestskej polície v Poprade Štefan Šipula.

Od občianskej hliadky sa vyžaduje, aby vzbudzovala prirodzený rešpekt a to najmä medzi rómskou komunitou a mali dobrú miestnu a osobnú znalosť danej komunity. Čaká ich trojmesačná skúšobná doba a ak by sa neosvedčili, dôjde k ich výmene.

Členovia občianskej hliadky budú vybavení reflexnou vestou s označením „Občianska hliadka“, na ktorej budú mať pripnutý preukaz člena občianskej hliadky s fotografiou a okrem toho budú vybavení baterkou a zastavovacím terčom pre riadenie cestnej premávky. Pracovať budú vo dvojiciach v čase od 7. do 15. hodiny a od 14. do 22. hodiny, ale v prípade potreby budú k dispozícii aj pri zásahoch spojených s rušením nočného pokoja alebo narušením verejného poriadku aj po 22. hodine. Na mestskej polícii im boli vyhotovené karty úsekov s presným rozpisom ich činností, kde a kedy sa budú zdržiavať a akú konkrétnu činnosť budú v danom úseku vykonávať. Dôležité je uviesť, že občianske hliadky nebudú dohliadať na verejný poriadok iba v rómskej osade na Staničnej ul., ale v celých Matejovciach, či už je to na sídlisku, pri garážach, základnej škole a inde. Občianska hliadka môže byť využívaná aj v inej mestskej časti podľa stavu a vývoja bezpečnostnej situácie, resp. požiadaviek pracovníkov sociálneho odboru MsÚ Poprad.

 

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.02.2017
Občianska hliadka v Matejovciach sa osvedčila
V Matejovciach bude opäť pôsobiť občianska hliadka. Mesto Poprad uspelo s projektom, ktorý bude realizovaný v rámci Národného projektu „Podpora zamestnávania UoZ prostredníctvom vybraných aktívnych opatrení trhu práce“ finančne podporovaného Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny UPS VR Poprad.
viac
27.02.2017
Petícia obyvateľov Matejoviec nie je v súlade s petičným právom
Petíciu občanov mestskej časti Matejovce proti plánovanej výstavbe komunitného centra pre Rómov samospráva Popradu nemôže vybaviť v súlade s petičným právom. Informovala o tom právnička mesta Poprad Anna Gaborčíková počas ostatného (23. 2.) zasadnutia mestského zastupiteľstva.
viac
05.06.2020
Mestská polícia v Poprade testuje telové kamery
Mestská polícia (MsP) v Poprade ako jedna z prvých na Slovensku začala používať telové kamery, ktoré sú určené na zaznamenanie činnosti a zákroku policajtov. Informoval o tom na brífingu náčelník MsP Poprad Marián Gardoš.
viac
03.01.2022
V Liptovskom Mikuláši opäť zriadia občiansku poriadkovú službu
V Liptovskom Mikuláši od marca opäť zriadia miestnu občiansku poriadkovú službu. Mesto realizuje projekt tretíkrát, z externých zdrojov naň získalo takmer 137 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %