Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
16.08.2023 10:35

V mestskom parku pribudlo nové oplotenie i replika historickej brány


Snímka zdroj: (sobotnik.sk).


Vo Fiľakove v okrese Lučenec dokončili projekt výstavby oplotenia a vstupnej brány mestského parku. Zrekonštruovaný verejný priestor samospráva do užívania slávnostne odovzdala v sobotu (12. 8.) počas osláv Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo. Informovala o tom hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová


Samospráva na projekte pracovala uplynulé dva roky, pre zdĺhavé povoľovacie procesy ho nakoniec rozdelila na dve časti. V prvej sa mesto zameralo na výstavbu nového vstupu do parku a terénne práce spojené s výstavbou nového vstupu do suterénu kaštieľa Berchtoldovcov. V parku tak pribudla približná replika pôvodnej ozdobnej brány, ktorá sa v minulosti nachádzala pred kaštieľom.

"Nie je to presná kópia, zreprodukovali sme ju len na základe historických fotografií, ktoré sme mali k dispozícii. Myslím si, že krásne dotvára historickú atmosféru samotného kaštieľa, ale aj mestského parku," uviedol primátor Fiľakova Attila Agócs.

Druhá časť projektu spočívala vo vybudovaní oplotenia okolo celého osemhektárového parku s dĺžkou približne 1,4 kilometra. Nové oplotenie má podľa mesta prispieť k ochrane mobiliáru a zelene pred vandalizmom, samospráva chce tiež predísť nočnému schádzaniu sa neprispôsobivých obyvateľov v parkovom areáli. Uzamykanie parku má priniesť i úsporu elektrickej energie.

"Nachádza sa tu 75 svetelných bodov, čo predstavuje takmer desať percent celého verejného osvetlenia mesta," dodal primátor s tým, že mestský park by sa mal zatvárať o 22.00 h a otvárať o 6.00 h. Celkové výdavky na výstavbu novej vstupnej brány a oplotenia parku predstavovali približne 230 000 eur. Samospráva projekt financovala z vlastného rozpočtu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2018
Do obnovy ihriska v parku investuje mesto Fiľakovo s partnermi 22-tis. eur
Celkovo 22-tis. eur investuje samospráva Fiľakova v Lučeneckom okrese do obnovy detského ihriska v tamojšom mestskom parku. V rámci rekonštrukcie bude jeho vybavenie kompletne nahradené novými prvkami. S prácami chce mesto začať v letných mesiacoch, dokončenie projektu plánuje do augusta.
viac
22.03.2022
Areál MiniZoo vo Fiľakove je opäť atraktívnejší
V rámci príprav na novú sezónu prešiel areál MiniZoo v mestskom parku vo Fiľakove počas marca niekoľkými zmenami. Pribudli v ňom umelecké rezbárske sochy, nové hracie prvky i mobiliár.
viac
28.09.2022
Začala sa výstavba vstupnej brány do mestského parku
Vo Fiľakove v okrese Lučenec sa začína realizácia projektu oplotenia mestského parku.
viac
08.07.2023
Samospráva plánuje zrekonštruovať ihrisko v mestskom parku
Mestské zastupiteľstvo vo Fiľakove na svojom júnovom zasadnutí schválilo zámer zrekonštruovať športové ihrisko v parku, nachádzajúce sa za budovou gymnázia. Na tento účel mesto požiadalo o dotáciu Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %