Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
20.09.2017 09:00

V Michalovciach odhalili miniatúru niekdajšej židovskej synagógy


Súčasťou projektu je aj výstava fotografií so židovskou tematikou v Galérii pod nebom.


Cieľom projektu Non possumus obliviscere - Nesmieme zabudnúť je priblížiť informácie o holokauste a udalostiach z rokov 1939 - 1944 verejnosti. Mesto si tak chce uctiť pamiatku židovských obyvateľov mesta, ktorí zahynuli v koncentračných táboroch.


V Michalovciach nezabudli na židovskú komunitu, ktorá mala v meste silné zastúpenie v druhej polovici 18. storočia a ani na tých 3565 mužov, žien a detí z  5800 michalovských Židov, ktorých v rokoch 1942 – 1944 deportovali do Osvienčimu.

Non possumus obliviscere - Nesmieme zabudnúť, je názov projektu, ktorý mesto uskutočňuje s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR. Jeho cieľom je priblížiť informácie o holokauste a udalostiach z rokov 1939 - 1944 v Michalovciach širokej verejnosti. Mesto si tak chce uctiť pamiatku židovských obyvateľov mesta, ktorí zahynuli v koncentračných táboroch, preto 8. septembra na Námestí osloboditeľov odhalili miniatúru židovskej synagógy, ktorej autorom je akademický sochár Ján Leško.

Na miniatúre záujemcovia nájdu historické fakty v slovenskom, anglickom, hebrejskom jazyku a v Braillovom písme a tiež prepojenie prostredníctvom QR kódu na ďalší zdroj informácií.

Súčasťou projektu je aj výstava fotografií so židovskou tematikou v Galérii pod nebom. Mesto pri tejto príležitosti vydalo bulletin a pripravilo aj Špacirki po varošu - prechádzky po stopách židovstva v Michalovciach.

Michalovce patrili k centrám ortodoxného židovstva. V roku 1900 tu žilo niekoľko stoviek Židov. Koncom 19. a na začiatku 20. storočia tvorili židia približne 29 % obyvateľstva Michaloviec. Vlastnú modlitebňu si židovská komunita postavila v roku 1786 a do konca 19. storočia miestni židia vybudovali novú synagógu. Stála na mieste dnešnej polikliniky a dokončili ju v roku 1888. Synagóga však bola zbúraná v roku 1976.

Mesto sa usiluje týmto projektom oživiť spomienky, pripomínať nedávnu históriu mesta, vychovávať a vzdelávať s cieľom predchádzať všetkým formám antisemitizmu, rasizmu, xenofóbie a iným prejavom intolerancie.

Projekt bol financovaný z dotácie Ministerstva spravodlivosti SR sumou 10 000 eur a z rozpočtu mesta sumou 1500 €.

Obecné noviny č. 37-38/2017

 

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2016
Židovské komunitné múzeum predstavuje vzácne predmety minulosti
Opona na svätostánok z čias bratislavského rabína Chatama Sofera, židovské rituálne predmety, ktoré pri návšteve vtedajšieho Prešporka obdivoval cisár František Jozef či vyše 700-ročné fragmenty hebrejského pergamenového rukopisu.
viac
13.06.2019
Obyvatelia mesta si pripomenú výročie narodenia Žofie Bosniakovej
Obyvatelia i návštevníci Šurian v okrese Nové Zámky si pripomenú 410. výročie narodenia barónky Žofie Bosniakovej a 385. výročie smrti jej otca, protitureckého bojovníka a šurianskeho kapitána Tomáša Bosniaka.
viac
09.10.2020
Vzácna listina nájdená v múre synagógy získala vynovenú podobu
Historicky významný dokument pre mesto Levice, objavený v múre synagógy počas jej rekonštrukcie, získal vynovenú podobu. Rozpadnutej listine vdýchol nový život po mesiacoch náročnej práce reštaurátor Štefan Kocka.
viac
03.08.2022
Synagóga bude po rekonštrukcii fungovať ako kultúrne centrum
Trenčianskej synagóge čiastočne vrátia jej pôvodný vzhľad. Po obnove, rekonštrukcii a revitalizácii, ktorú zabezpečuje Židovská náboženská obec (ŽNO) v Trenčíne, by mala jedna z najvýznamnejších pamiatok synagogálnej architektúry v Európe na jar 2024 fungovať už ako moderné kultúrne centrum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %