Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.05.2020 03:00

V Moldave nad Bodvou budú testovať kolektívnu imunitu


Ilustračná snímka: (tasr).


Kolektívnu imunitu v rámci operácie Karusel 2 by mali vo vybraných lokalitách Moldavy nad Bodvou testovať od stredy (13. 5.) do piatka (15. 5.). Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Kovácsová s tým, že ide o tri z 11 lokalít východného Slovenska, ktoré vybral permanentný krízový štáb.


Týka sa to osady na ulici Budulovskej, domov z ulíc Debraďská, Vodná a Janka Kráľa a treťou lokalitou sú bytové domy na uliciach Československej armády a Bartalošova. Zdôraznila, že zámerom testovania nie je uzatváranie rómskych lokalít, ale naopak - prekonávanie strachu z hromadnej nákazy a uvoľňovanie opatrení.

„Ide o dobrovoľné testovanie prostredníctvom rýchlotestov na dvoch vzorkách. Prvou sú dobrovoľníci, a to nielen marginalizovaní obyvatelia týchto lokalít, ale aj pracovníci v bezprostrednom kontakte s nimi,“ spresnila s tým, že druhú vzorku tvorí reprezentatívny výber podľa kritérií pre celoslovenský výskum nákazy novým koronavírusom. Keďže ide o dobrovoľné testovanie, podľa radnice nie je isté, či splnia kritéria počtu testovaných – aj preto terénni pracovníci šíria osvetu.

V prevažnej miere pôjde o rýchlotesty, teda odber z kvapky krvi z prsta, kde je výsledok známy do 15 minút. Stery z nosnej a ústnej dutiny, resp. PCR testy budú realizovať len ak bude rýchlotest pozitívny, alebo pri druhej vzorke marginalizovaných obyvateľov, kde robia výskum. „Testovanie je dôležité aj z dôvodu plánovaného uvoľnenia opatrení, kedy by sme mohli začať prevádzkovať pre túto komunitu škôlku, kde máme 60 detí a prvý stupeň základnej školy, kde máme 322 detí z marginalizovanej komunity a je dôležité vedieť, či sú zdraví,“ povedal primátora Slavomír Borovský.

Testovanie kolektívnej imunity v prostredí marginalizovaných rómskych komunít podľa radnice začína Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity v spolupráci s Ozbrojenými silami SR. Realizovať ho majú v niekoľkých fázach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2020
MsP v Moldave nad Bodvou riešila vlani viac ako 1000 priestupkov
Viac ako 1000 priestupkov riešila vlani Mestská polícia (MsP) Moldava nad Bodvou. Najčastejšie išlo o priestupky proti občianskemu spolunažívaniu (297). Vyplýva to zo správy o jej činnosti za rok 2019, ktorú zverejnilo mesto na svojej webovej stránke.
viac
08.12.2020
Na Budulovskej ceste pribudnú priestory MŠ
Rozšírením kapacít o Materskú školu (MŠ) na Budulovskej ceste má v Moldave nad Bodvou pribudnúť ďalších 60 miest pre predškolákov.
viac
24.04.2021
Nové miestne trhovisko v Moldave nad Bodvou je otvorené
Vďaka slovensko-maďarskej spolupráci vzniklo v Moldave nad Bodvou nové miestne trhovisko. Oficiálne ho otvorili v sobotu aj za účasti predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava Trnku.
viac
24.03.2022
Novú budovu školy postavili z financií od maďarskej vlády
V novej budove v Moldave nad Bodvou (okres Košice-okolie) začala pôsobiť cirkevná spojená škola s vyučovacím jazykom maďarským.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %