Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.03.2017 03:55

V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového


V Motyčkách berú triedenie odpadu naozaj vážne. Keby sa Slovensko postavilo k odpadom podobne ako Motyčky, SR by už dnes nemusela mať problém so splnením 50-percentného podielu recyklácie odpadov v roku 2020.


Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.


Naopak, vlani popri zbere vytriedených 620 kg elektroodpadu a 850 kg železa v Motyčkách vyseparovali 10,5 tony skla, takmer 3 tony papiera a približne rovnaké množstvo plastov plus tetrapakov či plechoviek. Spolu teda podstatne viac separovaného odpadu ako zmesového!

Podľa spoločnosti ENVI - PAK, ktorá uhrádza triedený odpad v Motyčkách, sú výsledky do veľkej miery zásluhou mladého aktívneho starostu Maroša Lacka. „Dokonca naučil triediť aj chatárov,“ potvrdzuje ENVI - PAK. „Pritom v čase, keď si sadol za starostovský stôl, začínal prakticky od nuly, odpadové hospodárstvo v Motyčkách nefungovalo. Množstvo čiernych skládok v obci i v jej okolí rástlo, vyvážala sa iba zmes všetkých odpadov vo veľkoobjemových kontajneroch, kam sypali odpady aj obyvatelia iných okresov.“

 

Postupné, trpezlivé kroky

V roku 2005 zvolili M. Lacka prvýkrát za starostu. „Najskôr bolo treba občanov aj chalupárov naučiť, že odpad nepatrí ani do potoka, ani na čiernu skládku,“ hovorí. „To sa dalo len postupnými systematickými krokmi, step by step. Keď sa do ľudí vštepilo, že odpad patrí do KUKA nádob, začali sme pomaličky a trpezlivo s jeho delením, triedením, sklo do skla, papier do papiera, plasty do plastov, k tomu tetrapaky, plechovky atď. Takisto sme z veľkoobjemových kontajnerov vyňali elektroodpad všetkého druhu a pokračovali zberom železa či ostatných kovov.“

 

Impulzom bolo zníženie vysokých nákladov na odvoz

„Odvoz vo veľkoobjemových kontajneroch nám v minulých rokoch doslova požieral veľké množstvo peňazí z obecného rozpočtu,“ dopĺňa starosta. „Tak sme to riešili. Ak máte koncepciu a občanovi systematicky opakujete, že keď bude triediť, obec vynaloží o toľko a toľko menej peňazí za odvoz zmesového komunálneho odpadu, môžete mať úspech a Motyčky sa môžu rozvíjať či skvalitňovať služby pre vlastných ľudí. Samozrejme, dôležité je, aby občan vedel, že obec nevyhodí ušetrené peniaze do vzduchu.“

 

Obec je vizitkou každého jej obyvateľa

„To, ako obec vyzerá je vizitkou nielen jej starostu, ale hlavne jej občanov,“ krátko a jednoducho hodnotí výsledok zberovej „politiky“ v Motyčkách Maroš Lacko. „Predsa, každému z nás záleží na tom, aby žil v kultúrnej a civilizovanej krajine bez voľne pohodených odpadkov.“

 

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2016
Preplnené kontajnery. Kto je zodpovedný za ich vývoz?
Pri veľkom počte ľudí sa môže stať, že nemáte kam vyhodiť vzniknutý odpad z domácnosti, pretože všetky zberné nádoby sú preplnené. Kto je zodpovedný za zvoz komunálneho odpadu a triedeného zberu?
viac
26.01.2017
Prečo niekde vhadzujú viac zložiek triedeného odpadu do žltého kontajnera?
V niektorých slovenských mestách slúži žltá zberná nádoba s názvom Plasty výlučne na zber plastov. V niektorých mestách však možno do nej vhadzovať aj kovy či nápojové kartóny. Prečo je tomu tak?
viac
10.05.2017
Prevážame vzduch. Ak PET fľašu, škatuľu alebo plechovku nezošliapneme
Pri kontajneroch na triedený odpad sa s tým stretávame často. Nestlačené PET fľaše, plechovky z pív, nápojové kartóny, prípadne obrovské neskladné kusy polystyrénu často zmenšia možnosti kontajnera a neraz doň – v skutočnosti iba z polovice naplneného – už viac nevpraceme.
viac
17.05.2017
Podstatná časť bratislavského komunálneho odpadu končí v spaľovni
V minulom roku sa v rámci Bratislavy vyzbieralo 157 217 ton komunálneho odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %