Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
04.02.2023 08:50

V Múzeu mesta Bratislavy otvorili ďalšie Výpravy do starovekého Egypta


Múzeum mesta Bratislavy


V poradí 11. cyklus egyptologických prednášok pre verejnosť zameraný na zaujímavosti z dejín starovekých Egypťanov otvorili v Múzeu mesta Bratislavy.


 "V tomto roku je pripravených osem prednášok, ktoré sa budú konať vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislavy vo vybrané piatky až do 28. apríla," uviedla pre TASR Renata Rábeková z Nadácie Gedíd Aigyptos, ktorá Výpravy do starovekého Egypta pripravuje aj v spolupráci s Ústavom orientalistiky Slovenskej akadémie vied (SAV).       

Zaujímavé a nové informácie prinesú priaznivcom staroegyptskej histórie renomovaní slovenskí a českí egyptológovia. V úvodnej prednáške bude Jozef Hudec hovoriť o vývoji lokality Tell el-Retábí, skúmanej poľsko-slovenským egyptologickým tímom, v turbulentnom období 13. a 12. storočia pred naším letopočtom, keď Egypťania museli čeliť útokom tzv. morských národov. V prednáške sa bude venovať aj najvýznamnejším nálezom z tohto obdobia.       

Na ďalších prednáškach sa záujemcovia môžu dozvedieť aj o tom, ako sa cestovalo do Egypta a Svätej zeme v časoch rakúsko-uhorskej monarchie. Aké nástrahy ale aj vtipné príhody čakali na cestovateľov z územia dnešného Slovenska priblíži Martin Odler.       

V programe figuruje aj prednáška Jaromíra Krejčího, ktorý priblíži zaujímavé fakty o staroegyptských vezíroch a ich úlohách v správe krajiny.       

Návštevníci cyklu sa budú môcť dozvedieť viac aj o tom, aký nábytok a zariadenie používali starovekí Egypťania, ako bola vybavená staroveká egyptská domácnosť.       

Jedna z prednášok bude venovaná aj odievaniu v starovekom Egypte a látkam, ktoré sa v tejto dobe vyrábali.       

Akú úlohu hrali v predstavách o náboženstve starovekých Egypťanov rôzne fantastické bytosti a démoni, či sa ich báli, alebo ich prosili o pomoc a podporu, sa návštevníci dozvedia od Veroniky Verešovej.       

Záverečná prednáška tohtoročného cyklu (28. 4.) bude patriť Petrovi Málikovi, ktorý priblíži podrobnosti nálezov ranokresťanských rukopisov a ich význam pre biblické texty.       Program prednášok a ďalšie informácie k nim sú dostupné na webe aigyptos.sk.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2016
Hudobná električka zadarmo
Dopravný podnik Bratislava v spolupráci s Magistrátom hlavného mesta SR Bratislavy vypraví pre cestujúcu verejnosť počas poslednej júlovej soboty a počas sobôt v auguste historickú hudobnú električku č. 18.
viac
27.08.2020
Električky jazdia v Bratislave už 125 rokov
Prevádzka električiek v Bratislave patrí medzi najstaršie na svete. Električková doprava prežívala svoj zlatý vek pred viac ako sto rokmi a Bratislava zohrávala pri tom významnú úlohu.
viac
30.09.2020
Staré Mesto chce prenajať budovu Propelleru prostredníctvom verejnej súťaže
Ikonickú budovu Propelleru na Rázusovom nábreží chce mestská časť Staré Mesto prenajať, budúci prevádzkovateľ má vyjsť z verejnej obchodnej súťaže. Schválili to staromestskí poslanci na dnešnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.
viac
03.08.2021
Petržalka prichádza s náučnými prechádzkami na Veľkom Draždiaku
Bratislavská Petržalka prichádza počas augusta s tematickými, náučnými prechádzkami okolo Veľkého Draždiaka. Vybrať sa na ne môžu záujemcovia každý štvrtok. Informovala o tom hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %