Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
13.05.2024 03:05

V múzeu pripravujú prehliadku o najrozšírenejších remeslách


Ilustračná snímka. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič


Komentovanú prehliadku o najrozšírenejších liptovskomikulášskych remeslách ponúknu návštevníkom mestského Múzea Janka Kráľa v sobou 18. mája o 20.00 h. Pripravili ju v rámci Noci múzeí a galérií.


Súčasťou prehliadky budú v tento deň aj tvorivé dielne pri stanovisku medovnikárky, uviedla Katarína Verešová, ktorá je poverená riadením mestského múzea.         

"Predstavíme najrozšírenejšie mikulášske remeslá, ktorými boli garbiarstvo, kováčstvo, pltníctvo, medovnikárstvo, čipkárstvo či mliekarenstvo. Pri každom stanovisku sa návštevníkom prehrajú autentické zvukové nahrávky, ktoré v expozícii bežne nemáme nainštalované a uvidia remeselníkov v dobovom odeve," opísala Verešová. Venovať sa budú aj 600. výročiu získania jarmočných privilégií. Verešová dodala, že následne sa už ľudia môžu po múzeu pohybovať vlastným tempom a pozrieť si to, čo ich najviac zaujíma.

Špeciálne v tento deň sa uskutočnia aj tvorivé dielne pri stanovisku medovnikárky. Každé dieťa si tam môže ozdobiť medovníček a zobrať si ho domov na pamiatku alebo zjesť.         

V bežné dni sa brány mestského múzea zatvárajú o 18.00 h, počas celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií sa prehliadky predĺžia až do polnoci. Vstup bude v tento deň v Múzeu Janka Kráľa zadarmo.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.01.2018
Einstein na Liptove
Od 17. januára do 21. marca bude každú stredu večer lákať turistov do centra Liptovského Mikuláša zaujímavý program a pestrá gastronomická ponuka.
viac
30.09.2018
Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši otvorilo Jánošíkovu záhradu
Priestor za budovou mestského Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši je opäť o niečo atraktívnejší pre verejnosť, v uplynulých dňoch tam otvorili Jánošíkovu záhradu. Tá je plná atrakcií pre rodiny s deťmi, materské školy a všetkých, ktorí sa radi zabávajú.
viac
13.05.2019
Geniálny Lipták Aurel Stodola - 160. výročie narodenia
Na sobotu 11. mája 2019 pripadlo 160. výročie narodenia svetoznámeho fyzika, technika a humanistu Aurela Stodolu. Väčšine Slovákov nie je známy, ale všetci technici ho považujú za ikonu vedecko-technickej revolúcie, bol dokonca učiteľom a priateľom legendárneho Alberta Eisteina.
viac
31.01.2022
Celoročná výstava pripomenie 90. výročie mikulášskeho hokeja
Mesto Liptovský Mikuláš pripravuje pri príležitosti 90. výročia mikulášskeho hokeja celoročnú výstavu prostredníctvom Múzea Janka Kráľa. Predstaví najvýznamnejšie medzníky, úspechy a osobnosti spojené s históriou hokeja v srdci Liptova.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %