Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.08.2022 11:00

V Múzeu Senica sprístupnia výstavu Heydrichiáda


Pozvánka na výstavu, snímka zdroj: Záhorí.sk


V priestoroch Múzea Senica bude inštalovaná výstava Heydrichiáda. Výstavu zapožičal Múzeu Senica Památník Lidice, ktorý je príspevkovou organizáciou Ministerstva kultúry Českej republiky.


Výstavu vytvorili pri príležitosti pietneho pripomenutia si 80. výročia zločinov spáchaných nacistami v súvislosti s atentátom na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha,  informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová. 

"Táto výstava má dokonca niekoľko spoločných momentov s naším regiónom. Jedným z nich je napríklad skutočnosť, že občan Sobotišťa bol vodičom a strelcom tanku Lidice, s ktorým sa zúčastňoval na oslobodzovacích bojoch počas druhej svetovej vojny," uviedol iniciátor výstavy z Klubu vojenskej histórie Záhorie Peter Bača.      

Heydrich pôsobil vo funkcii zastupujúceho ríšskeho protektora Protektorátu Čechy a Morava. Takisto bol vysokým predstaviteľom nacistických ozbrojených zložiek Waffen-SS a šéfom tajnej polície Gestapo.      

Riaditeľ odboru vojensko-historických výskumov a zástupca riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Peter Šumichrast pre TASR uviedol, že "ide o jediný úspešný atentát na vysokopostaveného funkcionára Veľkonemeckej ríše".      

Po atentáte nasledovala v Protektoráte Čechy a Morava tzv. heydrichiáda - teror a masové popravy, ktoré vyvrcholili v júni 1942 vyhladením českých obcí Lidice a Ležáky nemeckou armádou.      

Výstava bude inštalovaná v priestoroch múzea a slávnostná vernisáž sa uskutoční v nedeľu 14. augusta o 15.00 h. Po otvorení bude prístupná v múzeu počas otváracích hodín do polovice septembra.   

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
Otvorenie turistickej sezóny na Fiľakovskom hrade
Hradné múzeum vo Fiľakove pozýva na otvorenie turistickej sezóny na Fiľakovskom hrade. Pri danej príležitosti sa 14. 3. 2017 od 16:30 hod., na 4. poschodí Bebekovej veže hradu uskutoční vernisáž.
viac
27.08.2020
Horehronské múzeum otvorí v piatok výstavu 90 rokov slovenského hokeja
Horehronské múzeum v Brezne si od 28. augusta do 18. októbra bude prostredníctvom výstavy pripomínať 90 rokov slovenského hokeja, ktorú pripravilo so Slovenským olympijským a športovým výborom a jeho múzeom.
viac
03.12.2021
70 rokov fiľakovského múzejníctva – jubilejná výstava
V tomto roku uplynulo 7 desaťročí od vzniku prvej múzejnej inštitúcie vo Fiľakove. Toto okrúhle jubileum je významné aj z toho pohľadu, že mestečko má bohatú a činorodú minulosť, o ktorej svedčia mnohé artefakty a zachované kultúrno-historické pamätihodnosti.
viac
03.12.2022
V Múzeu Senica pripravili výstavu o histórii vianočných sviatkov
Históriu tradičných vianočných sviatkov, spôsob ich slávenia v minulosti a vianočné zvyky predkov bude možné spoznať na interaktívnej výstave s názvom Vianoce v Múzeu Senica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %