Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.12.2022 04:15

V Múzeu slovenskej dediny predstavia predvianočné a vianočné zvyky


Ilustračná snímka.


Tradičné zvyky predvianočného a vianočného obdobia spoznajú v nedeľu (11. 12.) návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Vianoce na dedine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.


Doplnila, že folklórna skupina Sliačanka z Liptovských Sliačov predstaví Baladu o Panne Márii, príbeh, ktorý opisuje obdobie pred a po narodení Ježiška. "Atmosféru stridžích dní a ondrejské zvyky priblíži folklórny súbor Lysec z Belej-Dulíc. Nebudú chýbať ani obchôdzky Mikuláša s anjelom a čertom, Lucie od návštevníkov podľa povery odoženú všetky zlé sily a o svojej budúcnosti sa návštevníci možno dozvedia viac pri ondrejskom veštení," uviedla Kiripolská.

Koledy a vinše budú areálom múzea znieť v podaní detského folklórneho súboru Lúčik z Turčianskych Teplíc. "Neodmysliteľnou súčasťou podujatia bude pečenie oblátok, zdobenie medovníkov, ukážky výroby vianočných ozdôb a predaj výrobkov od ľudovo-umeleckých výrobcov. O tradičné špeciality bude obohatené aj stánkové občerstvenie pre návštevníkov. V tvorivej dielni si budú môcť detskí návštevníci vyrobiť vlastné vianočné ozdoby zo slamy alebo papiera," dodala Kiripolská.

Súčasťou podujatia bude autorská výstava obrazov Evy Bebčákovej pri príležitosti životného jubilea turčianskej výtvarníčky s názvom Slovensko moje milované.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Žatevné zvyky predstavia v Múzeu slovenskej dediny na podujatí Dožinky
Zvyky, ktoré v minulosti sprevádzali žatvu na dedine, ukážky poľnohospodárskych prác a dožinkové slávnosti predstavia v nedeľu (23. 8.) na podujatí Dožinky v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.
viac
07.04.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia veľkonočné tradície a zvyky
Veľkonočné tradície a zvyky predstavia v nedeľu (10. 4.) v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Veľká noc na dedine. Informovala o tom Milena Kiripolská z oddelenia prezentácie a marketingu SNM v Martine.
viac
10.08.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia spracovanie ľanu aj výrobu textilu
Výrobu textilu v minulosti a starostlivosť o odev spoznajú v nedeľu (14. 8.) návštevníci podujatia Ľanová nedeľa v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
03.04.2023
Veľkonočné zvyky na dedine spoznali návštevníci Múzea slovenskej dediny
Veľkonočné tradície a zvyky spoznali v nedeľu návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Veľká noc na dedine.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %