Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
15.08.2023 08:25

V Múzeu slovenskej dediny predstavia žatevné práce a zvyky


Ilustračná snímka.


Žatevné zvyky na dedine a ukážky poľnohospodárskych prác predstavia v nedeľu 20. augusta v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine počas podujatia Dožinky. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.


Doplnila, že v programe od 10.00 h do 16.00 h predvedie folklórna skupina Lubená z Poluvsia zvyky zaužívané v minulosti pri poďakovaní sa za úrodu a vystrojí dožinkovú veselicu. Do dožinkového sprievodu sa zapojí aj folklórny súbor Turiec z Martina, ktorý naučí záujemcov v tanečnej škole aj "sečkársky tanec".

Návštevníci uvidia tiež ukážky poľnohospodárskych prác a historických strojov spojených so zberom a spracovaním obilia. "Zoznámiť sa budú môcť s mlátením obilia na mláťačke, jeho čistením na rajtári alebo rezaním slamy na sečku kosovou rezačkou. Vyskúšať si budú môcť napríklad mletie obilia na kameni, žarnove alebo v stupe," uviedla Kiripolská.

Program podujatia podľa nej zahŕňa aj letný cyklus aktivít Uč sa v múzeu!. "V spolupráci so Základnou organizáciou Slovenského zväzu záhradkárov Vrútky KB 22-68 sa návštevníci naučia viac o zbere úrody a príprave polí či sadov na zimné obdobie. Okrem praktických ukážok sa dozvedia aj o moderných postupoch záhradkárstva s dôrazom na potrebu zachovania starých odrôd ovocia," podotkla.

Súčasťou programu budú aj ukážky tradičnej ľudovej a umeleckej výroby a ukážky prípravy tradičných pokrmov. O 13.30 h sa v drevenom kostole z Rudna uskutočnia evanjelické a. v. služby Božie, dodala Kiripolská.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Žatevné zvyky predstavia v Múzeu slovenskej dediny na podujatí Dožinky
Zvyky, ktoré v minulosti sprevádzali žatvu na dedine, ukážky poľnohospodárskych prác a dožinkové slávnosti predstavia v nedeľu (23. 8.) na podujatí Dožinky v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.
viac
25.08.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia žatevné zvyky na dedine
Zvyky počas žatvy na dedine spoznajú v nedeľu (28. 8.) návštevníci podujatia Dožinky v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.
viac
16.02.2023
Fašiangový sprievod v Múzeu slovenskej dediny môžu doplniť i návštevníci
Fašiangovú atmosféru si môžu v nedeľu (19. 2.) vychutnať návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Už sa fašiang kráti. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
03.04.2023
Veľkonočné zvyky na dedine spoznali návštevníci Múzea slovenskej dediny
Veľkonočné tradície a zvyky spoznali v nedeľu návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Veľká noc na dedine.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %