Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
28.05.2022 09:00

V Múzeu slovenskej dediny pripravili pre deti hry aj dobové vyučovanie


Snímka zdroj: zilinak


Detská nedeľa v Múzeu slovenskej dediny v Martine ponúkne návštevníkom v nedeľu (29. 5.) bábkové predstavenia, detské hry a tance z minulých čias, tombolu a dobové vyučovanie.


TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) v Martine Milena Kiripolská.       

Doplnila, že hlavný program pripravili deti deťom. "Na podujatí vystúpia detské folklórne súbory Turiec, Stodolička z Martina a Malý Lysec z Belej-Dulíc. Ich spoločné vystúpenie bude o 10.00 h, 12.30 h a 15.00 h. Príbeh o Zlatej rybke rozpovedia herci Divadla zo šuflíka zo Žiliny o 11.00 h a 13.30 h," dodala Kiripolská.       

Najmenší návštevníci poputujú rozprávkovým lesom pod vedením študentiek a študentov Strednej odbornej školy (SOŠ) pedagogickej z Turčianskych Teplíc. "Tradičné účesy budú dievčatám česať študentky SOŠ obchodu a služieb z Martina. Sedenie v starých školských laviciach či písanie na tabuľky si deti vyskúšajú na dobovom vyučovaní v škole z Petrovíc o 10.30 h, 11.30 h a 14.30 h. V tvorivej dielni si deti vlastnoručne zhotovia korkovú loďku, ´vĺčka´ či tradičnú ´frndžalku´ z gombíkov. Súčasťou podujatia budú hry na tráve či kolková dráha," uviedla kultúrno-propagačná manažérka SNM.       

V drevenom kostole z Rudna sa o 13.30 h uskutočnia evanjelické a. v. služby Božie. Súčasťou programu budú ukážky tradičnej ľudovej a umeleckej výroby a ponuka tradičných špecialít. Návštevníci do 15 rokov majú na podujatie vstup voľný, uzavrela Kiripolská.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2019
Folkloristi z Prečína pochovali basu v Múzeu slovenskej dediny
Fašiangovú atmosféru predstavilo v nedeľu prvé tohtoročné podujatie v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine pod názvom Už sa fašiang kráti.
viac
18.06.2019
V Múzeu slovenskej dediny predstavia podmanivú moc svätojánskej noci
Podmanivú moc svätojánskej noci môžu v sobotu 22. júna zažiť návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine počas podujatia Na svätého Jána.
viac
10.08.2022
V Múzeu slovenskej dediny predstavia spracovanie ľanu aj výrobu textilu
Výrobu textilu v minulosti a starostlivosť o odev spoznajú v nedeľu (14. 8.) návštevníci podujatia Ľanová nedeľa v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
03.04.2023
Veľkonočné zvyky na dedine spoznali návštevníci Múzea slovenskej dediny
Veľkonočné tradície a zvyky spoznali v nedeľu návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Veľká noc na dedine.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %