Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.03.2022 09:00

V Múzeu SNP si pripomenuli 77. výročie vypálenia obce Kalište


Na snímke účastníci spomienkového podujatia v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. FOTO TASR - Ján Krošlák


V Múzeu SNP v Banskej Bystrici si v piatok pripomenuli 77. výročie tragických udalostí v Kališti, ktoré 18. marca 1945 vypálili nemecké represívne zložky. Počas nacistického vyčíňania prišlo v horskej obci o život niekoľko desiatok ľudí.


"Tento rok má táto spomienka oveľa väčšiu symboliku ako po minulé roky. Opäť máme v Európe vojnový konflikt, opäť horia dediny a mestá, opäť trpia nevinní ľudia," uviedol dočasne poverený riaditeľ múzea Marian Uhrin.       

Múzeum SNP sa dlhodobo venuje problematike vypálených obcí a nacistických represálií na našom území. Zásluhou výskumnej činnosti sa v uplynulom čase podarilo nájsť aj prvý dokument, ktorý vypálenie Kališťa popisuje z nemeckej strany.       

"Je to pomerne stručné, ale naznačuje zodpovedných za tento zločin, keďže v podstate až doteraz sme nevedeli, komu ho môžeme pripísať," vysvetlil Uhrin. Dokument podľa jeho slov ukazuje, že k vraždeniu civilistov v horskej obci došlo v úseku 15. pešej divízie nemeckej armády.       

Na spomienkovom podujatí sa zúčastnil i jeden z posledných žijúcich účastníkov Povstania Vladimír Strmeň či pôvodný obyvateľ Kališťa Milan Kaliský, ktorý mal v čase tragédie len sedem rokov. V súvislosti s aktuálnymi udalosťami v Európe sa zhodli, že vojna svetu nikdy nič dobré nepriniesla.       

Horská obec Kalište bola počas Slovenského národného povstania (SNP) jedným z centier Partizánskej republiky v Nízkych Tatrách, po prechode povstalcov na partizánsky spôsob boja zostala dôležitým centrom odboja. Nacistické jednotky Kalište obkľúčili 18. marca 1945 v skorých ranných hodinách. Niekoľko ľudí zastrelili, ďalších upálili zaživa v domoch. Skupinu zajatých mužov neskôr postrieľali v neďalekej Moštenici.       

Nemecké represívne zložky vypálili takmer celú obec, zo 42 domov zostalo len šesť. O niekoľko dní nato Kalište oslobodili vojaci rumunskej a Červenej armády. Preživší obyvatelia obce sa po vojne presťahovali do okolitých obcí či Banskej Bystrice, kde pre nich vybudovali i nové domy v časti pomenovanej Nové Kalište. Obec zanikla a od roku 1961 je národnou kultúrnou pamiatkou.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Rok Juraja Turza vyvrcholí otvorením unikátnej expozície
Rok 2016 je v Žilinskom kraji vyhlásený Rokom Juraja Turza, uhorského palatína a významného rodáka z Lietavy. Pri príležitosti 400. výročia úmrtia najznámejšieho člena z rodu Turzovcov otvorí Považské múzeum v Žiline stálu expozíciu v Sobášnom paláci v Bytči venovanú Jurajovi Turzovi.
viac
13.03.2017
V Bratislave sa bude konať vedecké podujatie ku korunováciám uhorských kráľov
V utorok 14. marca o 16. hodine sa v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca bude konať vedecké podujatie „Bratislava – korunovačné mesto uhorských kráľov“.
viac
19.03.2019
V Múzeu SNP opäť spomínali na vypálenie Kališťa a vyvraždenie ľudí
Tragické udalosti počas druhej svetovej vojny v niekdajšej malej horskej osade Kalište si v pondelok pripomenuli účastníci spomienkového podujatia Stretnutie s Kališťanmi, ktoré každoročne organizuje Múzeum SNP v Banskej Bystrici a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov.
viac
18.03.2023
Stretnutie s Kališťanmi opäť pripomenulo tragické udalosti v osade z marca 1945
Pri príležitosti 78. výročia tragédie sprevádzanej vyvraždením obyvateľstva a vypálením horskej osady Kalište sa v piatok v Múzeu SNP v Banskej Bystrici uskutočnilo spomienkové podujatie Stretnutie s Kališťanmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %