Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
28.04.2022 04:15

V múzeu vystavia najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov


Na archívnej snímke Perényiho bašta Fiľakovského hradu v okrese Lučenec. Snímka zdroj: (tasr).


V galérii Mestského vlastivedného múzea vo Fiľakove vystavia najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov z Fiľakovského hradu a jeho okolia. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).


Výskumy na Fiľakovskom hrade boli v uplynulých rokoch podľa HMF mimoriadne úspešné, pracovníci múzea sa preto rozhodli nálezy prezentovať nie len odbornej, ale aj širokej verejnosti. Dočasnú výstavu z výberu najvzácnejších nálezov pripravila archeologička múzea Bianka Vozárová.

"Záujemcom bude v rámci nej prezentovaná ukážka najpozoruhodnejších exemplárov posledných výskumných činností, akými sú strieborné a bronzové mince, olovené plomby, rôzne šperky, fajky, súčasti odevu, kovania, a iné kovové či kostené ozdoby," priblížilo múzeum.

Cieľom výstavy je tiež priblížiť verejnosti archeológiu ako vedecký odbor. Jej súčasťou tak bude i prezentovanie práce archeológa a činností, ktoré vykonáva v teréne. Prostredníctvom autentických fotografií či modelových rekonštrukcií budú môcť návštevníci spoznať aj nálezové situácie a formy, ktorými ich archeológ dokumentuje.

Vernisáž s názvom Najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov z Fiľakova sa uskutoční vo štvrtok (28. 4.) o 16.30 h, výstava bude pre verejnosť prístupná do 31. júla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
Otvorenie turistickej sezóny na Fiľakovskom hrade
Hradné múzeum vo Fiľakove pozýva na otvorenie turistickej sezóny na Fiľakovskom hrade. Pri danej príležitosti sa 14. 3. 2017 od 16:30 hod., na 4. poschodí Bebekovej veže hradu uskutoční vernisáž.
viac
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
19.06.2020
Od júla sa opäť otvoria brány Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea
Mimoriadna situácia prvej polovice tohto roka poznačila aj turistický ruch vo Fiľakove. Turistická sezóna na hrade, ktorý je najnavštevovanejšou atrakciou mesta, sa obvykle zahajuje v polovici marca.
viac
09.03.2022
Turistickú sezónu otvára výstava o vývoji kníhtlačiarstva
Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade otvára výstava približujúca vývoj kníhtlačiarstva od stredoveku po súčasnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %