Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
21.06.2019 04:25

V Národnom parku Veľká Fatra úspešne adoptovali osirelé medvieďa


Snímka zdroj: NP Veľká Fatra - Štátna ochrana prírody


Pracovníkom Správy Národného parku (NP) Veľká Fatra sa na začiatku júna podarila úspešná adopcia medvieďaťa, ktoré sa niekoľko týždňov pohybovalo v okolí intravilánu obce Belá – Dulice v okrese Martin.


Podľa Juraja Žiaka zo Správy NP Veľká Fatra so sídlom v Martine ide o prvý potvrdený prípad úspešnej adopcie na Slovensku. "Predpokladali sme, že je to len dočasná záležitosť spôsobená medveďou rujou a samica si po skončení ruje mláďa opäť nájde a odvedie.

Nepotvrdil sa však takýto scenár a osirelé mláďa (medvedičku) bolo nutné odchytiť," uviedol Žiak.       

"Po telefonickom avíze miestnych občanov sme medvieďa odchytili v tesnej blízkosti intravilánu obce. Podľa občanov sa minimálne tri týždne pohybovalo po okraji intravilánu a niekoľkokrát ho videli na miestnom cintoríne vylezené na stromoch. Zhruba sedemkilogramové medvieďa prejavovalo po odchytení obrovskú životaschopnosť a jeho kondícia bola prekvapivo veľmi dobrá. Dokázalo prijímať pevnú stravu - trávu, korienky, rôzne byliny a netrpelo hnačkami alebo katarom," doplnil Žiak.       

Po dôkladnom zvážení celej situácie sa pracovníci Správy NP Veľká Fatra rozhodli o pokus adopcie k náhradnej matke. "Mláďa sme previezli do inej lokality Veľkej Fatry. Už prvý večer malo kontakt s medvedicou. Ale až okolo tretej hodiny ráno sa nám podarilo zaznamenať, že adopcia bola úspešná a medvedica mláďa prijala. Celý priebeh sa nám podarilo zdokumentovať pomocou fotopascí a priameho pozorovania. Sme nesmierne radi, že adopcia dopadla úspešne a medvieďa nemuselo ísť do niektorej zo zoologických záhrad," dodal Žiak.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.12.2022
Najvyšší stupeň ochrany v NP Veľká Fatra sa má rozšíriť na 41,55 percenta územia
Najvyšší, piaty stupeň ochrany v Národnom parku (NP) Veľká Fatra sa má z aktuálnych 19,48 percenta zvýšiť na 41,55 percenta jeho územia. Vyplýva to z nového návrhu zonácie NP Veľká Fatra, ktorý predstavilo ministerstvo životného prostredia (MŽP).
viac
18.04.2023
Turčianske samosprávy nesúhlasia s prípravou zonácie NP Veľká Fatra
Turčianske samosprávy nesúhlasia so spôsobom prípravy zonácie Národného parku (NP) Veľká Fatra, zmeny hraníc ochranného pásma a Návrhu programu starostlivosti o NP na roky 2023-2052.
viac
02.08.2023
Nová zonácia NP Veľká Fatra by mala začať platiť od budúceho roka
Nová zonácia Národného parku (NP) Veľká Fatra by mala začať platiť od 1. januára 2024. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády SR.
viac
16.08.2023
ZMOS požaduje prepracovanie zonácie Národného parku Veľká Fatra
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) požaduje stiahnutie návrhu zonácie Národného parku Veľká Fatra z legislatívneho procesu a jeho prepracovanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %