Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
14.03.2023 01:30

V návrhu zmeny zákona o verejnom obstarávaní vidíme benefity pre samosprávy


Únia miest Slovenska.


Mestá pozitívne vnímajú viaceré benefity navrhovanej novely zákona o verejnom obstarávaní.


Samosprávy oceňujú napríklad možnosť stanoviť pokutu pre verejných obstarávateľov podľa skutkových okolností daného porušenia. Uviedol to prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček.

Poukazuje pri tom na to, že obdobne majú nastavený systém sankcií aj v Českej republike. V zmene legislatívy vidí zároveň možnosť, ako zmierniť riziko odlivu zamestnancov realizujúcich verejné obstarávanie. "Už teraz majú viacerí naši členovia problémy personálne zabezpečiť proces verejného obstarávania. Hrozbu možného odlivu zamestnancov aktívne riešime aj s Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý naše obavy vníma a stotožňuje sa s nimi," uviedol šéf samosprávneho združenia, zastupujúceho 61 slovenských miest, v ktorých žije viac ako 2 milióny obyvateľov.

ÚVO v téme poukazuje na nedostatok odborných garantov, ktorí majú kontrolovať a zabezpečovať odbornú úroveň obstarávateľov. Odborným garantom sa môže v súčasnosti stať fyzická alebo právnická osoba, ktorá preukáže odbornú prax alebo úspešne vykoná skúšku na úrade. ÚVO odhaduje, že v súčasnosti verejné obstarávanie v SR realizuje 10 000 až 15 000 osôb. V zozname odborných garantov je však zapísaných 50 fyzických a tri právnické osoby. "Nepomer medzi potrebami a reálnou dostupnosťou je absolútne zásadný a môže od budúceho roka ohroziť fungovanie celého systému verejného obstarávania," vyjadril sa ÚVO.

Návrh novely zákona o verejnom obstarávaní je aktuálne v druhom čítaní.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2020
ÚVO predstavuje novelizáciu zákona o verejnom obstarávaní
Úrad pre verejné obstarávanie predstavil vlastný návrh novely zákona o verejnom obstarávaní. Zachováva princíp súťaživosti, verejné obstarávanie by sa malo zrýchliť, posilniť sa má transparentnosť a verejná kontrola. Zaviesť by sa podľa návrhu mal napríklad inštitút špekulatívnych námietok.
viac
11.02.2021
MVO žiadajú odložiť návrh zmien vo verejnom obstarávaní a prepracovať ich
Mimovládne organizácie (MVO) žiadajú odloženie návrhov zmien vo verejnom obstarávaní a ich prepracovanie. Pripomienky k návrhu zákona o súdnej ochrane vo verejnom obstarávaní už zaslali ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej.
viac
25.02.2021
Vyhlásenie ÚMS k podpredsedovi vlády SR Š. Holému a k novele stavebného zákona
Únia miest Slovenska (ÚMS) dôrazne žiada podpredsedu vlády SR Štefana Holého, aby zvážil a zmenil svoj slovník voči voleným predstaviteľom samosprávy.
viac
24.08.2021
ÚMS má zásadné pripomienky k Návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania
Únia miest Slovenska (ÚMS) má zásadné pripomienky k Návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania z dielne poslanca NRSR Miloša Svrčeka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %