Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.11.2019 09:05

V nedeľu bude sprístupnená hrobka Andrássyovcov na hrade Krásna Hôrka


Snímka zdroj: snm.sk


Rodová hrobka Andrássyovcov na hrade Krásna Hôrka pri Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava bude v nedeľu 3. novembra sprístupnená verejnosti. Navštíviť ju bude možné v čase od 13.00 h do 15.00 h.


„V čase svätodušných sviatkov pozývame návštevníkov do rodovej hrobky Andrássyovcov, kde si bude možné zapálením sviečky alebo položením vencov uctiť ich pamiatku,“ uviedla Veronika Straková zo Slovenského národného múzea – Múzea Betliar.       

Rodová hrobka, s ktorej stavbou sa začalo v roku 1889, je miestom posledného odpočinku pre 17 členov rodu. Ako posledné do nej boli v roku 2017 uložené telesné pozostatky grófky Elizabeth Olgyay Andrássy, ktorá vo veku 92 rokov zomrela v Spojených štátoch amerických.       

Hrad Krásna Hôrka je verejnosti neprístupný od veľkého požiaru v roku 2012, ktorý kompletne zničil jeho šindľovú strechu. Podľa naposledy avizovaných plánov ministerstva kultúry by po rekonštrukcii mala byť prvá časť hradu sprístupnená v roku 2021, kompletne obnovený by mohol byť o dva roky neskôr.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2016
Na Spišskom hrade otvoria letnú sezónu predstavením mobilnej aplikácie
S heslom Budete sa u nás cítiť ako králi otvoria v nedeľu 8. mája letnú turistickú sezónu na Spišskom hrade. Pripravený je kultúrny program, špeciality z hradnej kuchyne, ale aj ukážky práce hradného kata. Počas otvorenia predstavia aj novú mobilnú aplikáciu.
viac
02.08.2019
Krásnohorské hradné hry prinesú atmosféru stredoveku
Ukážky historických bojov, kaskadérov na koňoch a množstvo atrakcií čaká na návštevníkov podujatia Krásnohorské hradné hry, ktoré sa uskutoční v sobotu 3. augusta pod hradom Krásna Hôrka. Ako uvádzajú organizátori, 14. ročník prinesie atmosféru stredovekého života i dobových bitiek.
viac
21.11.2023
Obec pre zlú finančnú situáciu navrhuje zvyšovanie daní a poplatkov
Obec Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava plánuje pre zlú finančnú situáciu zvyšovanie daní a poplatkov o približne 50 percent. Vyplýva to z návrhu všeobecne záväzného nariadenia zverejneného na webe samosprávy, o ktorom ešte budú rokovať obecní poslanci.
viac
09.01.2024
Obec pracuje na kolaudácii vodojemu potrebného na otvorenie hradu
Obec Krásnohorské Podhradie pracuje na kolaudácii vyše 30-ročného vodojemu, ktorý je potrebný na opätovné sprístupnenie hradu Krásna Hôrka. Na vodojem sa má pripájať plánované výtlačné potrubie z Rožňavy, ktorého výstavbu projektovo pripravuje Východoslovenská vodárenská spoločnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %