Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.01.2022 10:37

V NMG predstavujú dejiny najstaršej fungujúcej sklárne na Slovensku


Snímka zdroj: krystallia.eu


Dejiny najstaršej dodnes fungujúcej sklárne na Slovensku predstavuje aktuálna výstava v Novohradskom múzeu a galérii (NMG) v Lučenci s názvom Krehká krása: 180 rokov výroby sklárne Katarínska Huta.


Ako pre TASR uviedol kurátor výstavy Štefan Chrastina, výrobky zo sklárne Katarínska Huta sa v minulosti tešili veľkej obľube po celom svete.      

 V 19. a 20. storočí fungovalo v Novohrade 13 sklární, spolu s podnikmi v okolitých regiónoch Gemer a Podpoľanie išlo o územie s najväčšou koncentráciou sklární na Slovensku. Do dnešného dňa sa z rôznych dôvodov zachovala výroba len v poslednej, a to v sklárni Katarínska Huta v okrese Poltár. Výstava, ktorá v NMG potrvá do konca februára, návštevníkom predstavuje i výrobky zo začiatkov jej fungovania siahajúce až do roku 1841.      

"Najvzácnejšími sú predovšetkým kusy číreho skla, dekorovaného leptaným geometrickým dekorom, vyvážané do Veľkej Británie, poháre známe ako rimany a kusy zo vzorkovne získané úspešnou akvizičnou činnosťou NMG. Medzi posledné spomenuté patrí veľká čaša zdobená unikátnou dekorovacou technikou vyvinutou na Slovensku, a to dekorovanie laserom," priblížil Chrastina.       

Výroba skla v Katarínskej Hute mala podľa kurátora výstavy počas svojej histórie viacero unikátnych momentov. "Ako v prvej sklárni v Uhorsku tu bola brusiareň skla poháňaná parným strojom. Typickou výrobou sklárne bola produkcia luxusného nápojového skla," dodal Chrastina.       

Sklárske výrobky z Katarínskej Huty sa v minulosti tešili obľube po celom svete, okrem Britských ostrovov končili v krajinách Sovietskeho zväzu, či dokonca v Iráne. Sklo z Katarínskej Huty bolo a stále je sodnodraselné, čo ho odlišuje od krištáľového skla, pôvodne vyrábaného v sklárni v Poltári.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2019
Slovenská Praha buduje Múzeum husitov, otvorí ho na budúci rok
Z regionálnej pomoci, ktorú vláda SR vyčlenila vybraným subjektom pri svojom nedávnom výjazdovom zasadaní v okrese Lučenec, sa ujde aj jednej z najmenších obci v regióne - Prahe.
viac
26.11.2019
Tribečské múzeum predstavuje premeny Vianoc v priebehu 20. storočia
Premeny vianočných sviatkov v priebehu 20. storočia prezentuje výstava, ktorú môžu vidieť návštevníci Tribečského múzea v Topoľčanoch. Výstava je zapožičaná z Vlastivedného múzea v Galante, autorkou scenára je Izabela Danterová.
viac
09.12.2019
Otvorenie výstavy „Tajomstvo medovníkového srdca“ vo Fiľakove
Výstava Východoslovenského múzea v Košiciach s názvom „Tajomstvo medovníkového srdca“ predstaví návštevníkom nielen históriu a osobnosti košického medovnikárstva.
viac
22.01.2020
V lesníckom múzeu predstavujú kráľa slovenských lesov - jeleňa
Kráľ slovenských lesov, jeleň, bude v najbližších dňoch dominovať výstavným priestorom Lesníckeho a drevárskeho múzea (LDM) vo Zvolene. Prezentácia nadväzuje na predchádzajúce výstavy, venované významným zástupcom fauny slovenských lesov, ako sú medveď, vlk, diviak či srnec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %