Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.06.2016 04:00

V novej školskej záhrade sa žiaci budú učiť aj oddychovať


Na snímke žiaci zo Základnej školy s materskou školou v Hôrkach pri Žiline počas otvorenia unikátnej školskej environmentálnej záhrady. Snímka: (tasr - Erika Ďurčová).


Základná škola s materskou školou v Hôrkach (okres Žilina) dnes otvorila novú záhradu, ktorú vybudovala vďaka projektu "Záhrada, ktorá učí".


Podľa riaditeľky školy Jany Hűbnerovej sa celá záhrada skladá z niekoľkých zón. "Máme tu bylinkovú časť, jahodové a kvetinové záhony, zónu s ovocnými stromami, oddychovú časť, ohnisko, jazierko, hmyzí hotel. Ďalej prírodnú učebňu s pergolou, ktorá bude slúžiť na vyučovanie predmetov v prírodnom prostredí," povedala riaditeľka ZŠ s MŠ Hôrky.     

 "Okrem toho, že bude slúžiť ako relaxačno-vyučovací priestor, vyrieši bezpečnosť detí navštevujúcich školský klub. Učitelia aj žiaci už teraz plánujú dobudovať ďalšie zaujímavé prvky. Budú to napríklad slnečné hodiny alebo náučný chodník," podotkla Hűbnerová.      

Vybudovanie záhrady ocenila aj starostka obce Erika Mojáková. "Bola to naša túžba už dlhé roky. Pretože, keď sa škola otvorila, bola to funkčná záhrada. Každá trieda tu mala svoje políčko. Len časom bola zanedbaná. V prvom rade sme dali vytýčiť pozemok, nakoľko sme zistili, že nie všetko je obecný majetok. To bol prvý krok. Následne bolo oplotenie areálu a snažili sme sa pomôcť či už finančne a aj prácou," dodala Mojáková.      

ZŠ s MŠ Hôrky vybudovala záhradu aj vďaka finančnej a nefinančnej pomoci Nadácie SPP, obecného úradu Hôrky, Rady rodičov, občianskeho združenia Deti slnečnice, rodičov a dobrovoľníkov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2016
Obec Skačany chce zatepliť budovu telocvične za viac ako 100 000 eur
Rekonštrukciu telocvične pri miestnej základnej škole s materskou školou v podobe zateplenia jej budovy i výmeny okien plánuje samospráva Skačian v okrese Partizánske. Projekt vyčíslila na viac ako 100 000 eur, o prostriedky na jeho financovanie sa uchádza z mimorozpočtových zdrojov.
viac
15.08.2016
Poprad preinvestuje v lete na opravy školských budov okolo 800 000 eur
Leto v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad je v znamení rozsiahlych opráv, modernizácií i bežnej údržby. Celkovo mesto počas leta preinvestuje na tieto projekty okolo 800 000 eur. Najviac peňazí pôjde do materských škôl.
viac
07.07.2020
Školské poplatky za apríl a máj rodičia v Prievidzi platiť nebudú
Samospráva Prievidze odpustí školské poplatky za apríl a máj, keď boli školy z dôvodu pandémie nového koronavírusu zatvorené.
viac
25.09.2020
Mesto získalo na modernizáciu učební ZŠ viac ako jeden milión eur
Mesto Žilina získalo viac ako jeden milión eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na modernizáciu odborných učební základných škôl (ZŠ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %