Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
16.03.2018 12:04

V obci Lišov bude prvý Veľkonočný jarmok, podporiť má miestnych remeselníkov


Plagát - pozvánka


Prvý Veľkonočný jarmok pripravujú na sobotu 17. marca od 10.00 h v obci Lišov v okrese Krupina. Zorganizovať sa ho podujali tamojší mladí ľudia v spolupráci s miestnym obecným úradom.


"Jarmok je určený najmä remeselníkom a výrobcom z regiónu. Chceme ich takto podporiť v ich snahe o zachovanie tradičnej výroby," vyjadril sa pre TASR za organizátorov Jakub Dvorský, podľa ktorého je cieľom podujatia aj rozvoj turizmu v obci a regióne.       

Podujatie bude mať "hlavný stan" v kultúrnom dome, kde okrem remeselníkov budú aj ukážky zdobenia kraslíc a výroby hontianskej paličkovanej čipky. Pre návštevníkov budú však otvorené aj na Slovensku ojedinelá Galéria masiek, kde je viac ako 400 totemových masiek z celého sveta, a tiež Lišovské múzeum, kde je expozícia pôvodnej lišovskej izby.       

Malá dedinka, ktorá leží neďaleko kúpeľných Dudiniec, má viacero turistických zaujímavostí. V strede obce sa nachádza pomník padlým sovietskym vojakom, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní obce. Údajne je takto prvým, ktorý bol postavený v Československu krátko po vojne.       

Ďalšou zaujímavosťou je mierne mineralizovaný prameň v dolnej časti obce, v minulosti využívaný na pranie. Obec je však známa aj vinicami (strapec hrozna má aj vo svojom erbe), tufovými pivnicami, ktoré tamojší obyvatelia vyhĺbili ešte v čase tureckých vpádov, a tiež výstavami v Stodole výtvarníka Fera Liptáka, kde sa koncom leta schádza množstvo spriaznených slovenských umelcov. Na miestnom cintoríne sa navyše nachádza niekoľko nevšedných pomníkov z 19. storočia.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2018
Vítanie jari v Púchove
Príďte privítať jar do Púchova! V sobotu 17. marca 2018 sa v Púchove uskutoční VIII. Veľkonočný jarmok spolu so zaujímavým kultúrnym programom. Slávnostné otvorenie podujatia je naplánované o 10.00 h.
viac
22.07.2020
K prameňu v Šašovej prichádzajú ľudia s vierou v uzdravenie
Zaujímavú minulosť spojenú so zázračnými udalosťami má obec Šašová v Nízkych Beskydách neďaleko Bardejova. V blízkosti gréckokatolíckeho chrámu Zosnutia presvätej Bohorodičky sa nachádza prameň, ktorému sú pripisované zázračné účinky na očné choroby.
viac
23.10.2020
Náučný chodník malých netopierov približuje región okolo vrchu Železník
Prírodu aj históriu baníckeho regiónu okolo vrchu Železník predstavuje turistom Náučný chodník malých netopierov, ktorý pri obci Rákoš v Revúckom okrese v rokoch 2017 až 2020 vybudovalo tamojšie občianske združenie (OZ) Rákošská cächa. Informoval o tom predseda združenia Július Pavelko.
viac
09.07.2021
Cesta k jaskyni Driny je opravená vďaka finančnej pomoci kraja
Nad rámec bežných investícií do modernizácie cestnej infraštruktúry opraví Trnavský samosprávny kraj (TTSK) viacero ciest vedúcich k turistickým cieľom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %