Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.11.2022 08:25

V obci si pripomenú atmosféru dedinských driapačiek


Ilustračná snímka: (tasr).


Neskoré jesenné večery, počas ktorých dedinské ženy nielen párali perie, si bude môcť verejnosť pripomenúť 26. novembra od 17.00 h na Obecnom úrade (OcÚ) v Nedožeroch-Brezanoch v okrese Prievidza.


Dedinské driapačky ponúknu kultúrny program aj občerstvenie. Informovala o tom predsedníčka Miestneho odboru Matice slovenskej v Nedožeroch-Brezanoch Bibiána Krpelanová.

"Verejnosť sa bude môcť nechať zlákať svetlonosmi do tajomnej atmosféry bosoráckych nocí na dedine. Vyskúša si domáce zimné práce, ako driapanie peria, lúskanie orechov či viazanie masteničiek. Pre deti je pripravené čarovanie z vosku," priblížila Krpelanová.

Na zahnanie hladu sa podľa nej bude podávať tradičná melencová polievka, domáce šišky a poplanúch. "O uhasenie smädu je taktiež postarané. Nebude chýbať ani tombola. Večerom nás bude sprevádzať ľudová hudba folklórneho súboru Vtáčnik," doplnila.

Podujatie pripravil miestny odbor Matice slovenskej Nedožery-Brezany, obec Nedožery-Brezany a občianske združenie K-2000.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2019
Nedožery-Brezany: Na Ondreja sa bude v obci driapať perie
Driapanie peria, viazanie masteničiek či odlievanie vosku čaká na návštevníkov na Dedinských driapačkách v Nedožeroch-Brezanoch (okres Prievidza). Už šiesty ročník podujatia bude hostiť tamojší obecný úrad na Ondreja, 30. novembra od 17.00 h.
viac
08.04.2022
Festival Európske ľudové remeslo v Kežmarku má byť druhý júlový víkend
Festival Európske ľudové remeslo (EĽRO) sa po dvoch rokoch vráti do svojej pôvodnej podoby, tradičnými ľudovými remeslami by tak mal Kežmarok opäť ožiť druhý júlový víkend. Informovala o tom hovorkyňa mesta Barbora Sosková.
viac
22.04.2022
Oslavy Dňa mesta Košice prinesú okolo 50 podujatí
Približne 50 hlavných a sprievodných podujatí je pripravených pri príležitosti 28. ročníka osláv Dňa mesta Košice, ktorý oficiálne potrvá od 29. apríla do 8. mája. Informovalo o tom vedenie mesta na štvrtkovom brífingu.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %