Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.05.2016 02:18

V obci spustili petíciu za odvolanie starostu


Ilustračná snímka: (int.).


V obci Chorvátsky Grob dnes štartuje petícia za vyhlásenie miestneho referenda o odvolaní starostu Radovana Benčíka.


Petičný výbor, na ktorého čele stojí Jozef Selep, tvrdí, že obec pod súčasným vedením starostu upadá a jeho neodborné rozhodnutia vedú Chorvátsky Grob do možného finančného kolapsu. V najbližších dňoch chcú preto pod petíciu od obyvateľov vyzbierať najmenej 30 percent podpisov, aby bolo miestne referendum vyhlásené.      

Nespokojní obyvatelia tvrdia, že petíciu organizujú preto, že starosta nezabezpečil výstavbu základnej a materskej školy na Čiernej Vode k školskému roku 2015/2016. Školu podľa neho neotvorí ani v budúcom školskom roku. "Pod Benčíkovým vedením sa počet autobusových MHD spojov do Bratislavy výrazne znížil a od leta 2016 hrozí, že autobusová MHD hlavného mesta bude zrušená úplne. Neriešil ani akútny problém dopravného napojenia obce na cesty nadregionálneho významu. Petície občanov za lepšie napojenie obce ignoroval," tvrdia organizátori petície.      

Starosta Chorvátskeho Grobu podľa nich netransparentne nakladá s financiami obce a nekoná v schválených projektoch. "To podľa pravidiel znamená, že štátne dotácie budeme musieť vrátiť," podotýka petičný výbor, ktorý starostovi vyčíta aj to, že verejné obstarávania napriek sľubu nezverejňuje a jeho postupy vraj nesú znaky klientelizmu v prospech spriaznených spoločností či osôb.      

Ak túto petíciu podpíše aspoň 30 percent obyvateľov obce, podľa výboru do 90 dní po jej prerokovaní bude vyhlásené miestne referendum o odvolaní starostu. Referendum bude platné, iba ak sa na ňom zúčastní viac ako 50 percent obyvateľov obce.      

Starosta Radovan Benčík uviedol, že rešpektuje právo občanov na vyjadrenie názoru prostredníctvom petície a vníma pozorne aktivity, ktoré sú pravdepodobne motivované snahou ovládnuť obecný a stavebný úrad skupinou aktivistov z pôvodnej obce Chorvátsky Grob. "Viacerí z nich kandidovali v komunálnych voľbách a so svojím programom neuspeli a od môjho zvolenia do funkcie starostu vedú konfrontačnú protikampaň. Je možné predpokladať, že je tu evidentná snaha zabrániť rozvoju Čiernej Vody, ktorá zúfalo potrebuje občiansku vybavenosť," skonštatoval.      

Ako tvrdí, počas pôsobenia v pozícii starostu sa mu v spolupráci s občanmi a poslancami podarilo zabezpečiť viac než milión eur v rámci dotácií na rozvoj nevyhnutne potrebnej infraštruktúry - školy, škôlky, ihriska, kanalizácie či kamerového systému. "Verím, že väčšina voličov tieto aktivity vníma a petíciu nepodporí, nakoľko by to znamenalo zastavenie rozvoja a prepadnutie prostriedkov v už rozbehnutých projektoch. Asi sme jedinou obcou na Slovensku, v ktorej poslanci bojujú proti vlastnej obci na súde a blokujú tak výstavbu novej školy. Je ťažké pracovať na projektoch rozvoja obce, keď poslanci jeden deň schvália prijatie úveru na školu, aby ho po pár mesiacoch bez dostatočného odôvodnenia zrušili," tvrdí Benčík.      

Volebné obdobie je podľa jeho slov štvorročné, a preto je ťažké očakávať všetky výsledky už za jeden a pol roka. "Nie som prilepený k stoličke starostu, ale každý musí pochopiť, že pokiaľ bude starosta permanentne napádaný a očierňovaný, táto obec sa nikde nikam nepohne," podotkol.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2016
Starosta Chorvátskeho Grobu ostáva vo funkcii
Starosta obce Chorvátsky Grob Radovan Benčík ostáva vo svojej funkcii aj po sobotňajšom (24. 9.) miestnom referende o jeho odvolaní. To bolo totiž pre nízku účasť voličov neplatné, keďže sa ho zúčastnilo 34,16 percenta oprávnených voličov.
viac
02.01.2018
Miestne referendum bude riešiť odvolanie starostu
Na sobotu 6. januára je v obci Naháč pri Trnave vypísané mieste referendum za odvolanie starostu Vladimíra Kaššu. Vyhláseniu ľudového hlasovania predchádzala petičná akcia, ktorú signovalo 158 občanov. Obec má v súčasnosti 450 obyvateľov.
viac
08.01.2018
Starosta obce Vladimír Kašša zostáva aj po referende vo funkcii
Starosta obce Naháč Vladimír Kašša zostáva aj po sobotňajšom referende vo svojej funkcii. Obyvatelia obce v ňom odpovedali na otázku, či sú za jeho odvolanie z funkcie.
viac
17.03.2021
Pri Chorvátskom Grobe plánuje investor vybudovať zónu Retail Park
Pri obci Chorvátsky Grob (okres Senec) v lokalite Pri studni plánuje investor KLM CHG vybudovať zónu Retail Park, ktorú majú tvoriť tri samostatné objekty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %