Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
05.04.2022 01:30

V obci Trnavá Hora zvýšili mieru triedenia na 64 percent


Graf.


Zákon o odpadoch zaviedol pre obce a mestá nový ukazovateľ - mieru triedenia, ktorá vyjadruje pomer vytriedeného odpadu a celkového množstva odpadov vzniknutých v obci.


Robiť zmeny v systéme zberu a triedenia odpadov sa oplatí. Obec Trnavá Hora zaviedla podobné hodnotenie už niekoľko rokov pred zmenou zákona, pričom používala jednoduchú metodiku: 5 základných zložiek (plasty, sklo, tetrapaky, kovy, papier) porovnávala so zmesovým odpadom, teda vytriedený odpad s tým, ktorý „zberovka“ vysypala z kukanádob na skládku. Takúto metodiku pokladáme za transparentnejšiu, lebo zákonom zavedená metodika síce hodnotí odpady v širšom meradle zameranom aj na BIO odpad (kucho a zelený), železný odpad, drevený odpad a pod., ale stačí, že obec triedi 5 základných zložiek a k tomu má dobre zavedený a vážený odvoz „zeleného odpadu“ na kompostovanie, a o vysokú mieru triedenia má postarané.

Obec Trnavá Hora triedi celkom 22 odpadových komodít, pričom za rok 2021 dosiahla 64 % mieru triedenia.

V roku 2018 obec začínala s 39,95 % mierou triedenia a vďaka zavedeniu rôznych organizačných opatrení zvýšila za 3 roky triedenie o 24 p.b. Najzásadnejšie opatrenie bolo prijaté na začiatku roka 2019, keď obec zaviedla množstevnú platbu za zber zmesového odpadu, teda platbu len za odpad, ktorý občan nevytriedi, pričom výšku platby v závislosti od usilovnosti triedenia určuje vlastne občan sám. Takéto opatrenie v súčinnosti s inými prinieslo vyššie množstvo vytriedeného odpadu a zníženie množstva odpadu vyvezeného na skládku.

Po 3 rokoch bolo na skládku vyvezené o 45 ton menej zmesového odpadu, čo v prepočte na kukanádoby je o 4 196 menej oproti roku 2018, ktorý bol posledným rokom paušálnej platby za odvoz zmesového odpadu.

V triedenom odpade sa obec zlepšila za tri roky o 113 %. Najlepší obraz o vývoji odpadového hospodárstva obce Trnavá Hora dáva priložený graf, z ktorého vidieť, že meniť veci sa oplatí – občan je spokojný, lebo za odvoz odpadu platí o desiatky eur menej, obec zvyšuje objem vytriedeného odpadu a zmenšuje množstvo odpadu vyvezeného na skládku, pričom ešte znižuje poplatok za jeho uskladnenie na skládke a u Envirofondu uplatňuje aj vratku, ktorú môže využiť na ďalšie zlepšenie triedenia, štát zlepšuje štatistiku a príroda ...príroda je na tom najhoršie, lebo každý, aj len minimálny odpad, je pre ňu pohromou.

 

Autor: (Pavel KRAVEC, starosta obce Trnavá Hora)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.01.2020
Seriál o triedení odpadov má obyvateľov naučiť správne separovať
Samospráva v obci Trnavá Hora sa rozhodla posilniť povedomie svojich obyvateľov o triedení odpadov aj prostredníctvom krátkeho seriálu zverejňovaného na sociálnej sieti. V ňom chcú obyvateľom vysvetliť, ako správne triediť rozmanité druhy odpadu.
viac
01.02.2021
Nový systém zberu komunálneho odpadu v Trebišove zvýhodňuje separovanie
Mesto Trebišov od začiatku roka zaviedlo množstvový zber zmesového komunálneho odpadu.
viac
12.01.2022
Trnava má v skúšobnej prevádzke elektronickú evidenciu výsypu odpadov
Od začiatku roka funguje v Trnave v skúšobnej prevádzke elektronická evidencia výsypu odpadov Moje smeti.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %