Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
17.06.2021 10:35

V obci Veľká Čalomija môžu turisti navštíviť vojenský bunker z roku 1938


Ilustračná snímka: (tasr).


V obci Veľká Čalomija v okrese Veľký Krtíš môžu turisti priamo v obci navštíviť vojenský bunker z roku 1938. Informovala o tom manažérka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.


Ako dodala, bunker slúžil počas druhej svetovej vojny ako druh ľahkého opevnenia. „Tieto typy opevnení boli umiestnené v pohraničných oblastiach celého vtedajšieho Československa, a to v určených vzdialenostiach pre dobrú viditeľnosť. Boli vybavené guľometom ľahkého alebo ťažkého typu. Vojnová posádka, ktorá zabezpečovala takéto opevnenia bola vybavená muníciou, stravou a vodou na tri týždne,“ uviedol starosta obce Roman Pásztor. Po roku 1938 počas nemeckej okupácie boli takmer všetky bunkre zničené. V pohraničných oblastiach s Maďarskom sa zachovali v malom počte, a to vďaka tomu, že boli v blízkosti obytných domov. V regióne Ipľa je tento bunker najviac zachovalý.

Najbližšie k tomuto miestu je obecné múzeum. Je to dedinský dom, ktorý pozostáva z troch miestností. Vybavený je starožitným nábytkom, krojmi z minulosti, fotkami, obrazmi a rôznym náradím z čias predkov. Jeho južná veranda má výhľad na nádvorie, kde sú letná kuchyňa, murovaná klenutá vykopaná pivnica a studňa.

Podľa Jóbovej vedie cesta ďalej k zrekonštruovanej historickej sakrálnej pamiatke s názvom Pustý kostol. „Pochádza z 11. až 12. storočia a je na mieste dávneho pohanského pohrebiska. Bol zničený počas pustošivých tatárskych nájazdov, v stredoveku ho však obnovili a fungoval do roku 1868. Lokalita Pustého kostola predstavuje významné archeologické nálezisko, našla sa tu vzácna nádoba, ktorú kedysi používali kňazi pri rituálnom umývaní rúk,“ zhrnula. „Pustý kostol sa stal výletným cieľom nielen miestnych obyvateľov, ale aj návštevníkov z celého Slovenska a zo zahraničia. V posledných rokoch sa na tomto mieste uzatvárajú aj cirkevné a civilné manželstvá,“ uzavrela.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2020
Na zaniknutom hrade sa konala prvá komentovaná prehliadka
Na zaniknutom hrade Breznica sa vo štvrtok (1. 10.) v rámci projektu Pohronská hradná cesta konala vôbec prvá komentovaná prehliadka.
viac
06.04.2021
Cyklotrasy v okolí Krupiny ocenia aj náročnejší turisti
Cyklotrasy v okolí Krupiny ocenia aj náročnejší turisti. Okrem cestičiek v prostredí viníc, lúk či dedín, v ktorých sú stále živé tradície, sa v regióne Hont nachádzajú aj trasy, ktoré sú náročné a vhodné pre horské bicykle.
viac
22.11.2021
V Španej Doline sprístupnia banský prekop vedúci do osady Piesky
V obci Špania Dolina v Banskobystrickom okrese verejnosti sprístupnia 1,6 kilometra dlhý banský prekop vedúci do osady Piesky.
viac
29.12.2021
V prihraničných okresoch Trnavského kraja predstavia šľachtické rody
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj aj napriek nepriaznivej pandemickej situácii hľadala v roku 2021 spôsoby na rozširovanie možností turistiky a spoznávania regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %