Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
05.09.2019 01:10

V obci Vinosady sa snažia zachovať ľudové zvyky a tradície


Ukážku tradičnej svadby s odobierkou mládenca a čepčením nevesty.


S vinárskymi tradíciami a krojmi z Vinosadov sa budú môcť zoznámiť aj návštevníci septembrového modranského a pezinského vinobrania.


Slovensko je krajinou mimoriadne bohatou na ľudové zvyky a tradície, ktoré podmienili vývoj kultúrnych a folklórnych oblastí. Zvyky a tradície majú svoje špecifiká podľa jednotlivých oblastí, v obci Vinosady sa snažíme tieto zvyky uchovávať aj pre ďalšie generácie prezentovaním miestnych remeselníkov na kultúrnych podujatiach.

Na jar, na Kvetnú nedeľu, sme v obci vítali jar tradičnými ľudovými piesňami a tancami v podaní detí z folklórneho súboru Magdalénka z Modry a detského folklórneho súboru Stupavjánek zo Stupavy. Chýbať nemohli ani ľudové piesne v podaní detí z miestnej základnej školy, ktoré potom odprevadil horiacu Morenu do miestneho potoka Sisak.

Na prvého mája sme pre verejnosť pripravili ukážku tradičnej svadby s odobierkou mládenca a čepčením nevesty, návštevníci podujatia boli zároveň hostiami na svadbe.

Na Jána sme na Koporcovej lúke zapálili Jánsku vatru a obnovili podujatie, ktoré, ako predpokladáme, bude obľúbenou a vítanou tradíciou na začiatku leta. O zvykoch počas magickej Jánskej noci nám predviedol pásmo ľudových tancov a piesní folklórny súbor Lusk z Modry Kráľovej.

Projekt „Šitie vinosadských krojov“ na kultúrne podujatia a prezentácia remeselníkov sa uskutočnili vďaka podpore Nadácie Tesco z grantového programu „Vy rozhodujete, my pomáhame“ a projekt „Vinosadské remeselné dvory“ sa uskutočnil z dotácie z dotačného programu BSK – dotačná schéma Bratislavská regionálna dotačná schéma na podporu kultúry 2019. Ďakujeme.

Vinárske tradície a kroje mohli návštevníci vidieť aj na vatre SNP, ktorá sa rozhorela 28. augusta na Koporcovej lúke vo Vinosadoch a v septembri sa s nimi budú môcť oboznámiť aj návštevníci modranského a pezinského vinobrania v alegorickom sprievode.

 

Autor: Mgr. Ivana JURÁČKOVÁ, starostka obce


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.03.2016
Medzinárodný folklórny festival Myjava 2016 ponúkne 40 programov
Takmer 40 scénických i nescénických programov pre všetky vekové kategórie prinesie tohtoročný 57. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2016.
viac
22.02.2019
Obec Dolné Saliby získala dotácie na vzájomnú prezentáciu miestnej kultúry
Obec Dolné Saliby (okres Galanta) ako hlavný žiadateľ získala dotácie z programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika na vzájomnú prezentáciu miestnej kultúry v družobných obciach Dolné Saliby a Řícmanice.
viac
08.07.2019
Kamenec pod Vtáčnikom: Handrári by radi obnovili múry starej papierne
Za čias jej fungovania ju poznali možno na celom území bývalého Uhorska. Dnes papiereň v Kamenci pod Vtáčnikom (okres Prievidza) pripomínajú pozostatky múrov. Zvrátiť to chce občianske združenie Handrári, ktorého názov odkazuje i na 200-ročnú tradíciu obce.
viac
16.06.2020
Zažite čaro Jánskej noci v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, vás pozýva na podujatie, ktoré sa uskutoční 21. júna v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke pod názvom Jánska noc má čarovnú moc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %