Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
30.06.2020 02:15

V obciach Muránska Zdychava a Muránska Huta platí mimoriadna situácia


Snímka zdroj: (bbsk).


Prívalové dažde, ktoré sa oblasťou Muránskej planiny prehnali v nedeľu podvečer, spôsobili značné škody na cestných komunikáciách. Úplne neprejazdná je cesta II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou, cesta III/2845 do obce Muránska Zdychava je prejazdná len v jednom pruhu.


Krízový štáb pri Okresnom úrade v Revúcej, ktorého sa zúčastnil aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter, dnes rozhodol o vyhlásení mimoriadnej situácie. Tá platí až do odvolania v obciach Muránska Zdychava a Muránska Huta, vrátane príjazdových ciest do nich. Na ceste II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou je to na piatich kilometroch medzi kilometrom 24 a 29, na ceste tretej triedy v smere z Revúcej do Muránskej Zdychavy medzi kilometrami 5 až 7.

„Cesta II/531 je vážne poškodená na približne pol kilometrovom úseku tak, že polovicu cesty zobrala prívalová voda aj so zvodidlami dole. Druhá polovica je podmáčaná a nestabilná, preto z nej v tejto chvíli musí byť vylúčená všetka doprava v úseku Muráň – Predná Hora. Oprava potrvá zrejme niekoľko mesiacov, je potrebné, aby si cestu prezreli statici i projektanti a prijali najoptimálnejšie riešenie pre jej opravu,” povedal po prehliadke aktuálneho stavu župan Ján Lunter.

Pre obyvateľov s trvalým a prechodným pobytom v obci Muránska Huta, tiež pre tých, ktorí sú v obci Muránska Huta zamestnaní (najmä v rekreačných zariadeniach a liečebni na Prednej Hore) a pre osoby, ktoré dochádzajú uzavretou trasou do zamestnania, bude povolený prejazd cez Národný park Muránska Planina. Oprávnenosť vstupu do chráneného územia budú kontrolovať policajné hliadky.

„Cestu III/2845 do Muránskej Zdychavy poškodila prívalová voda na niekoľkých úsekoch, ktoré podmáčala alebo celkom strhla. Cesta je nateraz prejazdná v jednom jazdnom pruhu pre osobné automobily, práce na čistení toku Zdychava a ďalších opatreniach na zabezpečení úseku už v spolupráci s vedením obce, Slovenským vodohospodárskym podnikom a Banskobystrickou regionálnou správou ciest začali,” doplnil Ján Lunter, ktorý sa skontaktoval aj so starostami dotknutých obcí.

„Budeme sa snažiť, aby ľudia čo najmenej pocítili to, čo sa stalo a odstraňovať škody v čo najkratšom čase. Podľa dostupných informácií tu spadlo viac ako 130 milimetrov zrážok, čo je obrovské číslo. Na podobné extrémne výkyvy počasia sa budeme musieť zrejme v budúcnosti pripraviť, dôležitá je tu spolupráca aj s lesníkmi a poľnohospodármi, ktorí svojou činnosťou do veľkej miery formujú krajinu,” uzavrel Ján Lunter.

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2020
Škody po povodniach v Košickom kraji prekročili dva milióny eur
Výdatné októbrové dažde a povodne spôsobili škody na viacerých cestách v majetku Košického samosprávneho kraja (KSK).
viac
11.11.2020
Pre obchádzkovú trasu na Muráni platí nový harmonogram pre prejazd
Súčasťou rekonštrukčných prác na poškodenom úseku cesty medzi Muráňom a Prednou Horou je aj úprava obchádzkovej trasy, ktorá vedie cez Národný park Muránska planina. Spoločnosť Skanska SK už s prácami začala, do ich ukončenia platí na obchádzke nový harmonogram prejazdu.
viac
19.05.2021
Kraj ponúkol ľuďom z Rudna nad Hronom krízové ubytovanie
Župan Ján Lunter včera navštívil povodňami postihnutú obec Rudno nad Hronom, starostovi ponúkol pomoc s krízovým ubytovaním.
viac
30.06.2022
Obec vyhlásila pre nedostatok vody mimoriadnu situáciu
Obec Pača v okrese Rožňava vyhlásila v utorok (28. 6.) pre kritickú situáciu so zásobovaním obyvateľstva pitnou vodou mimoriadnu situáciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %