Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.05.2023 10:35

V obnovenom objekte bývalej šampusárne vznikne nový denný stacionár


Ilustračná snímka.


V meste Tlmače v okrese Levice vzniká nový denný stacionár. Zriadený bude v budove bývalej šampusárne na Topoľovej ulici, ktorá podstupuje rozsiahlu rekonštrukciu.


Samospráva na zriadenie denného stacionára získala nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu spolufinancovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Rekonštrukčné práce sa začali začiatkom tohto roka, trvať by mali 12 mesiacov, informovala radnica.

Víťaz verejného obstarávania na stavebné práce sa zaviazal objekt zrekonštruovať za cenu 1 631 400 eur s DPH. Celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú 1 223 876 eur. Nenávratný finančný príspevok dosiahne podľa zmluvy 1 162 682 eur. Spoluúčasť mesta Tlmače je vyčíslená na 61 194 eur, mesto zabezpečí aj financovanie neoprávnených výdavkov. Samospráva si na tento účel zobrala úver z banky vo výške 515 000 eur.

Rekonštrukciu čaká komplexne celý objekt a jeho okolie. Objekt bude pripojený na verejný vodovod, kanalizáciu, plyn aj elektrinu. Na budove budú vymenené okná a dvere, fasáda bude zateplená, v miestnostiach budú nové omietky a podlahy. Kompletne nová bude elektroinštalácia aj osvetlenie, bleskozvod, rozvody vody, rozvod plynu, nová bude zdravotechnika a sanita, vykurovacia sústava so samostatným plynovým kúrením a ohrevom teplej úžitkovej vody. Okolo budovy vznikne nový chodník, parkovacie miesta pre klientov a návštevy s príjazdovou cestou, terasa so sedením. Významnou zmenou bude vybudovanie výťahu pre klientov so sťaženým pohybom, schodisko zrekonštruujú.

Funkčne bude objekt pozostávať z miestností pre klientelu a personál, pričom projekt počíta so 40 klientami denne. Na prízemí bude spoločenská miestnosť, ambulancia lekára, denná miestnosť, terasa s posedením, jedáleň a sociálne zázemie pre klientov a personál. Na prvom poschodí budú umiestnené miestnosti pre sociálnu rehabilitáciu, arteterapiu, ergoterapiu, snoezelen, spoločenská miestnosť, kaplnka a sociálne zázemie pre klientov a personál. Všetky miestnosti a zázemie sú prispôsobené pre klientov so zníženou mobilitou. K vybaveniu stacionára patrí aj sedemmiestne auto, ktoré bude slúžiť na prepravu klientov do stacionáru a ako sociálny taxík pre obyvateľov mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
Ružinovskí poslanci schválili predaj pozemkov pre výstavbu diaľnice
Na zasadaní miestneho zastupiteľstva 27. septembra poslanci jednomyseľne schválili odpredaj takmer 150 pozemkov.
viac
21.02.2017
V obci Horná Ves postavia bytový dom za asi 550 000 eur
V Hornej Vsi v okrese Prievidza postavia nájomný dom s 12 bytmi. Stavbu zrealizuje na vlastné náklady súkromný investor, obec ju potom plánuje odkúpiť z dotácie od Ministerstva dopravy a výstavby SR a úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania.
viac
24.04.2020
Zazmluvnené projekty mesto zrealizuje napriek koronakríze
Mestské zastupiteľstvo vo Fiľakove schválilo návrh, na základe ktorého bude samospráva pokračovať v projektoch, na ktoré už má zazmluvnené finančné prostriedky.
viac
15.05.2023
V Hruštíne vybudovali denný stacionár pre seniorov
Seniorom v Hruštíne by mal od konca roka slúžiť novopostavený denný stacionár. Ide o zamagurskú drevenicu, typický zrubový dom. Celkové náklady na výstavbu boli v sume 250 000 eur. Informoval o tom manažér Miestnej akčnej skupiny (MAS) Orava Ondrej Šeliga.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %