Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
25.03.2024 01:50

V Očovej otvorili obnovenú pamätnú izbu Mateja Bela


Pomník Mateja Bela. Snímka zdroj: obec Očová


Pri príležitosti 340. výročia narodenia Mateja Bela Funtíka otvorili v piatok v Očovej jeho obnovenú pamätnú izbu. Nachádza sa v Remeselnom dome a tvoria ju hlavne písomnosti, ktoré sa spájajú s týmto očovským rodákom. TASR to povedal Pavel Holík, ktorý je správcom domu.


Dodal, že expozíciu do neho premiestnili zo zničených priestorov poľnohospodárskeho družstva. Záujemcovia môžu v novom priestore vidieť popisy z práce Mateja Bela i jeho vyznanie o rodnej reči. "Hoci slovenčina ešte vtedy nebola spisovným jazykom, veľmi pekne o nej písal," objasnil.         

Súčasťou izby sú aj ukážky jeho diel a iné písomné artefakty a fotografie. "Veľa času trávil pri vedeckej práci, s perom v ruke a za stolom," spresnil Holík s tým, že pôvodné exponáty vznikli v roku 1984. Vtedy expozíciu v spolupráci s profesionálmi z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici otvorili.         

Podľa neho Remeselný dvor sa nachádza v centre obce a je centrom diania viacerých kultúrnych akcií. Má celoročnú prevádzku a navštevuje ho veľa ľudí. "Očová je bohatá na tradície a po našom rodákovi máme pomenovanú aj základnú školu," spomenul. Ďalšou je základná škola v Šamoríne.         

Matej Bel sa narodil 22. marca 1684 v Očovej a zomrel 29. augusta 1749. "Popri práci prežil aj veľmi ťažké chvíle, napríklad, keď ho v Banskej Bystrici odsúdili na smrť. Len so zásahom vplyvných známych sa mu podarilo vyhnúť sa tomuto trestu," podotkol Holík. Mal veľkú rodinu a záležalo mu na vzdelaní svojich detí.         

Predsedníčka miestneho odboru Matice slovenskej v Očovej Miroslava Rajčoková informovala, že pamätná izba je k dispozícii verejnosti, turistom aj školským zájazdom. Treba sa však vopred nahlásiť. Po otvorení expozície pokračovali oslavy v Očovej ďalej. Pri pamätníku v centre obce mu ľudia prejavili úctu a spomienková slávnosť pokračovala v kultúrnom dome.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2017
Pamätnú izbu pod hradom Šášov rekonštruujú
Pamätnú izbu pod hradom v Šášovskom Podhradí rekonštruujú. Na objekte menia strešnú krytinu, vytvárajú skladové priestory v podkroví, vďaka čomu sa expozícia v dolnej časti domu rozšíri.
viac
14.07.2017
Na Nitrianskom hrade vznikla Pamätná miestnosť kardinála Korca
V priestoroch Biskupského paláca na Nitrianskom hrade vznikla Pamätná miestnosť kardinála Jána Chryzostoma Korca. Umiestnený je v nej výber darov, ktoré kardinál počas svojho života nadobudol, ale aj niektoré jeho osobné veci, napríklad okuliare, ktoré k nemu neodmysliteľne patrili.
viac
08.08.2018
V Banskej Bystrici zaznejú myšlienky hodné šírenia
Banská Bystrica zažije úžasnú atmosféru, ktorá so sebou nesie podnadpis „myšlienky hodné šírenia“. V poradí už druhý ročník univerzitného TEDx bude v septembri hostiť Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela.
viac
16.11.2021
V Klenovci vzniká pamätná izba, predstaví významných rodákov
V obci Klenovec v okrese Rimavská Sobota vzniká pamätná izba, ktorá predstaví viacerých významných rodákov. Ako priblížila starostka obce Zlata Kaštanová, okrem informačných panelov sa tu budú nachádzať aj ich osobné predmety.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %