Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.01.2023 09:30

V okrese Poprad pribudnú stojiská a nádoby na odpad s ochranou proti medveďom


Ilustračná snímka.


Z eurofondov pribudne v okrese Poprad ďalších 116 zabezpečených kontajnerových stojísk, 113 zabezpečených nádob na komunálny odpad a 29 elektrických ohradníkov na zabezpečenie včelstiev.


Posilní sa tiež Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR, vybavenie Správy Tatranského národného parku (TANAP) a zlepší sa aj komunikácia s verejnosťou. Počas utorkovej tlačovej konferencie vo Vysokých Tatrách o tom informoval dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.

Fungujúce preventívne opatrenia znižujú podľa jeho slov konfliktné situácie medveďa hnedého s človekom. V Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách sa v roku 2022 vďaka zabezpečeniu kontajnerových stojísk 32-násobne znížili hlásenia o výskyte medveďa oproti roku 2020, v meste Vysoké Tatry 11-násobne.

Vysoké Tatry podľa envirorezortu dlhé roky doplácali na problém s nedostatočne zabezpečeným komunálnym odpadom, ktorý slúžil ako zdroj potravy a lákadlo pre medvede. Vhodne zabezpečených je v súčasnosti 43 percent komunálneho odpadu. Opatrenia priniesli výsledky a výrazne sa znížil počet hlásení s výskytom medveďa. Zásahový tím zaznamenal v roku 2020 v Starom Smokovci 128 hlásení. V roku 2022 iba štyri hlásenia. Situácia sa zlepšila aj v meste Vysoké Tatry, kde klesol počet hlásení z 202 v roku 2020 na 18 hlásení v roku 2022.

"Účinné systémové a preventívne opatrenia znižujú prítomnosť odpadkových medveďov, ktoré si v minulosti navykli na ľahko dostupnú potravu. Synantropné medvede sčasti boli vystrieľané, sčasti sa tie ostatné poučili, že v obciach už nie je obživa taká bezproblémová. Skúsenosti z Vysokých Tatier zúročíme v ďalších v oblastiach Slovenska s výskytom veľkých šeliem," uviedol Budaj.

Experti zo zásahového tímu zdôrazňujú potrebu pokračovať v preventívnych opatreniach. V ďalších oblastiach Slovenska výskyt medveďa ovplyvňujú aj zlé osevné plány. Problémové medvede tam získavajú potravu predovšetkým z kukuričných polí, ktoré sú často umiestnené v podhorských oblastiach v dotyku s národnými parkami.

"Zamerať sa treba predovšetkým na aplikáciu dlhodobých preventívnych opatrení, súvisiacich s účinnejšími osevnými postupmi či nevhodne umiestnenými krmoviskami a vnadiskami poľovnej zveri," doplnil Michal Haring zo zásahového tímu.

Z Operačného programu Kvalita životného prostredia bola schválená dotácia na projekt Prevencia výskytu medveďa hnedého v blízkosti ľudí a ľudských obydlí. Žiadateľom je Štátna ochrana prírody SR. Súčasťou projektu sú preventívne opatrenia a tiež personálne a materiálové posilnenie zásahového tímu.

Zásahový tím pre medveďa hnedého sa posilní o deväť členov, ktorých úlohou bude tiež mapovať ďalšie problémové lokality s výskytom medveďa a navrhovať vhodné riešenia. Vznikne tretí tím zásahového tímu Západ so sídlom v Martine. Zlepší sa tiež materiálové vybavenie zamestnancov Správy TANAP, ktorí budú dohliadať na funkčnosť zabezpečenia odpadu.

Súčasťou prevencie je tiež osveta obyvateľov podhorských oblastí a turistov. Verejnosť má k dispozícii webový portál omedvedoch.sk, ktorý sa venuje životu medveďov a informáciám o tom, ako včas spozorovať a zareagovať na blízkosť medveďa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.08.2016
Problém s medveďmi neutícha, vyriešiť by ho mohli odpadové staničky
Od apríla platí na celom území Vysokých Tatier mimoriadna situácia. Problémom je zvýšený pohyb medveďov v blízkosti ľudských obydlí.
viac
23.05.2020
ZMOS na rokovaní s ministrom Jánom Budajom
Na Ministerstve životného prostredia SR v Bratislave sa 6. mája uskutočnilo stretnutie zástupcov ZMOS s ministrom Jánom Budajom. Viaceré témy naznačovali dôležitosť rokovania a hľadania konkrétnych riešení.
viac
26.06.2020
Envirorezort plánuje monitoring veľkých šeliem
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pod vedením Jána Budaja plánuje registráciu a monitorovanie veľkých šeliem, ktoré stratia plachosť a budú prejavovať synantropné správanie.
viac
28.06.2021
Tatranci a miestne organizácie nesúhlasia s reformou národných parkov
Viaceré tatranské osobnosti a odborníci z rôznych oblastí spolu s miestnymi občianskymi združeniami v súvislosti s pripravovanou reformou národných parkov tvrdia, že územie, kde žijú, poznajú najlepšie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %