Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.08.2021 09:30

V oravskej obci vznikne centrum prevencie


Ilustračná snímka: (tasr).


Oravská obec Habovka vybuduje centrum prevencie pred nákazlivými ochoreniami. Sídliť bude v doposiaľ nevyužívanej kancelárii budovy obecného úradu. Pôjde o výsledok projektu cezhraničnej spolupráce s obcou Hustopeče v Juhomoravskom kraji. Za obec o tom informoval Miroslav Žabenský.


Ako doplnil, cieľom projektu je vytvoriť funkčné spoločné štruktúry a priestory v oblasti prevencie pred nákazlivými ochoreniami. Tiež prezentovať a podporovať formy a podoby zdravého životného štýlu a hygieny. „Zakúpia sa prostriedky na ochranu zdravia obyvateľov, vytvorí sa funkčný prevenčný tím obidvoch partnerov. Stretnutiami a zaškolením sa zabezpečí jeho odborná spôsobilosť, vypracujú sa spoločné postupy pre prevenciu šírenia pandemických chorôb a zrealizujú sa vzdelávacie a osvetové aktivity,” priblížil Žabenský.

Podľa slov tamojšieho starostu Alojza Lajčina chcú vďaka projektu zvýšiť záujem o prevenciu, podporiť zodpovednosť za zdravie, presadzovať aktívny prístup k zdravému životnému štýlu a zvýšiť kvalitu života. Centrum sa stane miestom vzdelávacích a osvetových aktivít zameraných na primárnu prevenciu chorôb, ale aj centrom krízového riadenia v obci.

Žabenský načrtol, že plánovaný pracovný a koordinačný epidemický prevenčný tím bude mať 20 členov. Za každého partnera v ňom budú zastúpení pracovníci z oblasti miestnej samosprávy, školstva, zdravotníctva a dobrovoľných zložiek. Po zaškolení budú iniciovať ďalšie aktivity a zabezpečovať aj vzdelávaciu a osvetovú činnosť. Súčasťou projektu budú aj štyri vzdelávacie osvetové podujatia, určené pre deti základných škôl a seniorov.

Projekt je financovaný z prostriedkov Európskej únie a zo štátneho rozpočtu SR prostredníctvom programu Interreg V-A 2014 – 2020. Jeho realizácia je naplánovaná od augusta tohto roka do konca februára 2022.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2018
Knižnice na Orave a v Poľsku spojila realizácia cezhraničného mikroprojektu
Oravská knižnica A. Habovštiaka v Dolnom Kubíne realizovala od apríla 2017 do marca tohto roku v spolupráci s Mestskou verejnou knižnicou v Limanowej mikroprojekt Cezhraničné kultúrne súzvuky. Jeho cieľom bolo prispieť k vzájomnému spoznávaniu kultúrneho a prírodného dedičstva partnerských regiónov.
viac
02.11.2020
Objavte NATURPARK Podunajsko
Deväť projektových partnerov z oboch strán Dunaja sa podieľalo na vzniku prvého naturparku na Slovensku - NATURPARKu Podunajsko.
viac
16.07.2021
Vzniká Národné kompetenčné centrum pre sociálne inovácie
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny ako gestor čerpania financií z Európskeho sociálneho fondu (ESF) spúšťa projekt pre založenie Kompetenčných centier pre sociálne inovácie.
viac
09.08.2021
Vo Fiľakove rozbiehajú projekt Spoločné kroky ku digitalizácii
Podniky z Novohradu a župy Nógrád rozbiehajú spoločnými krokmi svoje aktivity smerujúce ku digitalizácii v rámci Akčného plánu zamestnanosti programu Interreg SKHU (TAPE – BETWEEN R2 and M3).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %