Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
13.01.2020 05:05

V Oravskej Polhore sprevádzkovali inhalatórium na slanú vodu


Oravská Polhora


V Oravskej Polhore sprevádzkovali malé inhalatórium na jodo-bromovú slanú vodu spod Babej hory. Podarilo sa to zásluhou medzinárodného projektu. Podľa starostu Michala Strnála je prameň slanej vody unikátny a jeho zloženie ojedinelé v strednej Európe.


"Táto vzácna slaná voda sa využíva od nepamäti. Nie je určená na konzumáciu, no je veľmi dobrá a má priaznivé účinky na ľudský organizmus. Dajú sa s ňou liečiť rôzne kožné choroby, problémy s dýchaním alebo s hrdlom," uviedol Strnál.       

Prameňov v katastri Oravskej Polhory je niekoľko. Podľa Strnála sú to oficiálne vrty, prieskumné vrty, ale aj rôzne zmapované a evidované pramene, kde slaná voda prirodzeným spôsobom vychádzala na zemský povrch. V dnešnej dobe sa podľa neho využívajú dva pramene.       

Výstavbou inhalatória na slanú vodu úsilie Oravskopolhorčanov nekončí. V spolupráci s partnerskou obcou v Českej republike podali ďalší medzinárodný projekt, ktorý je zameraný na výstavbu odparovne a sušiarne na slanú vodu. Tá by mala stáť v blízkosti inhalatória. "Chceli by sme vytvoriť komplex, kde by sme mohli nielen domácim, ale aj návštevníkom ukázať účinky a prínosy slanej vody. Okrem inhalovania im chceme ukázať, ako sa odparuje a suší soľ a ako sa získava ten finálny produkt," objasnil oravskopolhorský starosta.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
O geotermálny vrt majú záujem Američania
O Teriakovce v okrese Prešov má záujem americký investor. Láka ho tu horúca slaná voda v útrobách zeme.
viac
18.08.2017
Dedinou roka 2017 sa stala Oravská Polhora z okresu Námestovo
Víťazom národnej súťaže Dedina roka 2017 sa stala Oravská Polhora, ktorá najkomplexnejšie preukázala naplnenie princípov a požiadaviek súťaže spomedzi 20 zúčastnených dedín.
viac
06.04.2021
Obnova vodnej nádrže Ružiná pokračuje
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti sú práce nastavené tak, aby mohli na stavenisko privážať mechanizmy.
viac
13.11.2023
Deň Horskej záchrannej služby za účasti prvej štátnej tajomníčky L. Kurilovskej
Horská záchranná služba ako základná zložka Integrovaného záchranného systému pripravila v sobotu 11. novembra 2023 pre širokú verejnosť Deň HZS, ktorý sa konal v Oravskej Polhore.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %