Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.04.2020 10:30

V Petržalke by mohli pribudnúť ďalšie komunitné kompostoviská


Snímka zdroj: (petrzalka.sk).


V bratislavskej Petržalke by v budúcnosti mohli pribudnúť ďalšie komunitné kompostoviská. V minulosti boli v rámci mestského pilotného projektu zriadené napríklad na Furdekovej či Starhradskej ulici, v ďalšej plánovanej etape by sa ich počet mal zvýšiť.


„Kompostoviská by mali byť zrealizované v roku 2020, vzhľadom na momentálne karanténne obmedzenia nevieme poskytnúť presný termín, pretože realizačný proces je závislý aj od iných subjektov,” uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. Možné lokality na osadenie nových kompostovísk boli už vybraté a navrhnuté, mestská časť podľa hovorkyne preveruje, či sú na projekt vhodné a či sú v súlade so všeobecne záväzným nariadením.

„Cieľom projektu Komunitné kompostovanie je znížiť množstvo zmesového komunálneho odpadu v súlade s európskou environmentálnou politikou,” poznamenala Halašková. Podľa niektorých údajov by sa totiž z toho, čo domácnosti vyhadzujú do nádob na zmesový odpad, dalo 45 až 70 percent skompostovať.

Kompostoviská slúžia prevažne na vytriedený biologicky rozložiteľný odpad zo zelene a na kuchynský odpad. Do kompostovacieho zásobníka a zbernej nádoby patria napríklad kvety, štiepky, piliny, pokosená tráva, konáre, lístie, burina, ale tiež zvyšky po zbere ovocia a zeleniny, či zhnité ovocie. „Nie sú určené na biologicky rozložiteľný odpad z domácností živočíšneho pôvodu, najmä mliečnych a mäsových výrobkov,” upozorňuje hovorkyňa.      

Každé kompostovisko má pritom v rámci projektu kompostmajstra, ktorý zabezpečuje riadny chod komunitného kompostoviska, osvetu i dohľad. V rámci pilotného projektu boli kompostéry podložené pletivom, čo umožní prienik potrebným živým organizmom a zároveň zamedzí prístupu hlodavcov do kompostéru. „V prípade, že sa v kompostéroch bude nachádzať výhradne odpad, ktorý tam patrí, problém s myšovitými hlodavcami by nemal vzniknúť,” poznamenala Halašková s tým, že tieto opatrenia sa ukázali ako dostatočné a sú overené aj v praxi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2016
V Rači osadili nové odpadkové koše aj s popolníkmi
V uliciach Rače v týchto dňoch pribudli nové odpadkové koše s objemom 63 litrov, v ich vrchnej časti je inštalovaný popolník.
viac
16.01.2017
Obyvatelia rodinných domov v Bratislave sa musia zapojiť do zberu bioodpadu
Bratislavčania bývajúci v rodinných domoch sa musia zapojiť do zberu biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý napríklad vzniká pri údržbe záhrad. Zber bude mesto realizovať bez zmeny poplatku za komunálny odpad, dotknutí obyvatelia však musia oň do konca mesiaca požiadať.
viac
29.03.2019
Petržalka bude mať nové logo, návrh obsahuje Dunaj, strom a ikonický panelák
Mestská časť Bratislava-Petržalka bude mať moderné logo. Petržalka doteraz svoje logo nemala, mala iba historický erb. Súťaž grafických dizajnérov vyhralo logo Juraja Hatlasa z Trenčína, ktoré v sebe zahŕňa tri symboly – Dunaj, strom a ikonický panelák.
viac
01.10.2019
Mesto chce riešiť problémy s biologickým odpadom nákupom kompostérov
Novozámocká radnica plánuje spustiť projekt kompostovania biologického odpadu v meste. Náklady na nákup kompostérov do rodinných domov v hodnote 150.000 eur chce magistrát získať formou dotácie z Environmentálneho fondu na rok 2020. Zvyšných 8100 eur bude tvoriť spolufinancovanie z rozpočtu mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %